5 Eki 2010

Sütlü Çorba

  Bizim oralarda (Deliormanda)düğünlerde çok yapılan bu çorba hamilelik zamanlarımda benim kurtarıcım oldu. Süt içmeyi hiç sevmediğim için ana malzemesi su yerine süt olan bu çorbayı Lili de çok seviyor. İyi ki de seviyor çünkü süt içmeye yeni yeni alıştı. Alıştı alışmasına ama sütü ancak annesi gibi içiyor, yani soğuk!
Tarife geçmeden önce söyleyeyim; Çok kolay bir çorba sadece baharatı çok önemli. Bu çubritsa (kibritsa da deniyormuş) denilen baharat olmazsa bu çorba bu çorba olmaz söyleyeyim. Bütün olayı güzelleştiren o baharat işte. Hatırlarsanız şuradaki Deliorman Çöreğinde de ondan bahsetmiştim. Geri kalanı ise kolay.
Malzemeler : ( 4 kişilik)
1. 1 kahve fincanı tel şehriye (en çabuk bu piştiği için bunu tercih ediyorum ama siz istediğiniz şehriye ile yapabilirsiniz. Hatta kuskusla bile oluyor.)
2. 2-3 adet yeşil (1 adet kırmızı da olur) biber.
3. 1 kaşık sıvı yağ.
4. 1 su bardağı tavuk suyu (yoksa tabet bulyonu suda eritin.)
5. 3 su bardağı süt
6. baharatlar: çubritsa, karabiber, kırmızı toz biber.
Yapılışı: Öncelikle şehriyeleri 1 kaşık sıvı yağda kavurun. Sıcak tavuk suyunuzu ekleyin ve biberleri minik minik doğrayıp atın. Tavuk suyu, şehriyeleri aşağıdaki fotoğraftaki kadar geçmeli. Bu şekilde pişen şehriyeleri kontrol edin. Tel şehriyeler tam 10dk içinde pişmiş olmalı.

Şehriyeler pişince sütü ekleyin ve süt kesilmemesi için başından ayrılmadan kaynatın. Birkaç tıkırdasın, yeter. Altını kapatın ve biraz karabiber ve çubritsayı da bolca ekleyin. Kırmızı toz biber seviyorsanız onu da katabilirsiniz. Süt sevmeyenlerin hepsine afiyet olsun. Artık sütü sevmiyorum diyemezler!

13 yorum :

Bayram Kombesi dedi ki...

Cocukken biz hastalaninca annem de yapardi sutlu corba ama seninki biraz degisikmis.
Ellerine saglik, sifa olsun.

Suzy dedi ki...

Bayram Kombesi: Ben de sizinkini merak ettim şimdi. Sağ olasın.

öznur-ata dedi ki...

lezzetli görünüyor..ellerine sağlık

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK İLGİNÇ BİR ÇORBAYMIŞ SEVGİLER

Suzy dedi ki...

Öznur-ata: öyledir:) teşekkürler

Neşeli Günler: Çocuklara süt içirme derdine son:) Afiyet olsun.

Unknown dedi ki...

Ben hastayım çorbamı da kendim kendim yapmak zorundayım ama :( bugün çorbalardan gidiyoruz bende de tavuk suyu çorba var :) havalar soğudu :(

Suzy dedi ki...

Müge: Ben de valla, içiyorum çorbayı:D Hade geçmiş olsun. Sana dedim ama işe ara verme fazla hastalanmaya başlarsın diye!

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Ordu yöresinde bu çorbayı erişteylede yapıyoruz.Çok güzel gerçekten.
Sevgiler:)

Pasaklı Kraliçe dedi ki...

ya lilibebek çok tatlıymış. Tesadüfen gördüm,yazmadan duramadım

NİLÜFERCE.... dedi ki...

merhabalar:)ziyaretinize pek bir memnun oldum hoşgeldiniz:)küçükken bana da annemler lili veya liliş derdi ama adaşım benden çok daha tatlı maşallah...sevgiler...

Suzy dedi ki...

Şanslı: Bizim deliormanın yemekleri en çok karadeniz bölgesinin sofrasına benziyormuş gibi geliyor bana da. Bizlerse mantı hamuru ile elde kuskus şeklinde topçuklar yapıp bu çorbayı yapıyoruz. O zaman köy tavuğunun suyu ile dayanılmaz bir lezzet oluyor. Harika. Afiyet olsun.

Pasaklı Kraliçe: İyi ki yazdın, seni tanıdığıma memnun oldum. Sevgiler...

Waterlily: Sizler de hoşgeldiniz:) Yok canım her minik Lili çok tatlıdır. Hem sen annene sor onu. Biz annelere göre en güzel kız bizim kızımızdır:D Annem eskiden bana derdi de inanmazdım, meğerse bu gelenekselmiş:D

canan dedi ki...

bende şu çupritsayı merak ettim google yazdım ama hiçbir sonuc alamadım ya, ekşi sözlüğe falan baktım yok yok yok , nasıl bişey neye benziyo tadı? ayrıca siz nerelerdesiniz kuzum ya, özlettini zkendiniz kaç aydır yoksunuz. çok özledik valla:)

Suzy dedi ki...

canan: canan hanımcım, bu güzel bebeği öncelikle kokulu kokulu öperim:) çubritsayı pazarda satan köylü teyzelere sordum ve bana ismine kibritsa dediklerini söylediler ama yörelerde söylem farklılıkları olabiliyor. Bu arada ben de sizleri özledim ama hala yazma kararı almadığım için yazmıyorum çünkü bu blog kapatma olayı çok düşündürdü beni. Her seferinde bizi kapatmaya kalkarlarsa bu blog yazma işi keyiften eziyete döner. Ya da bana bazı okurlarımın dediği gibi buna bir tatil ya da mola verme gibi mi bakmalıyım çözemedim. Bloğu okuyucuya bile kapattım bir ara ama moda öğrencileri olan okuyucularım var almanyadan, onlar bana bloğumu derslerinde kullandıklarını ve bazı yazılarıma ulaşabilmek için açmam konusunda ısrar edince elbette kıramadım ve tekrar açtım. Net cevap veremedim biliyorum ama hayatımdaki karmaşa bir durulunca blogla ilgili kararıma odaklanıp bir karar alırım umarım. Kocaman sevgilerimle...