24 Ağu 2012

Veliko Tırnovo'da Melba


 "Melba", Bulgaristan'da bir tür dondurma sunum şeklidir. İçi meyve ve dondurmayla doldurulan dondurma kabının üzerine çikolatalar, meyveler, bisküviler, gofretler, soslarla süslemeler yapılır. Seçtiğiniz melbaya ve bulunduğunuz mekana göre sunum değişebilir. Yukarıdaki melbayı bayram dönüşü uğradığımız Veliko Tırnovo şehrinin merkezinde bulunan bir kafede Lili ile lüplettik desem... Dondurma konusunda her zaman işbirliği içerisindeyizdir kızımla!


Melbayı yemeye sıra gelene kadar biraz şehri turladık ve tarihi mekanlara uzaktan da olsa bakma imkanı bulduk.  Arkamda minicik görünen Tsarevets Şatosu, üstünde kurulu bulunduğu aynı adlı tepeden  adını almıştır. İkinci Bulgar Krallığına ev sahipliği yapmıştır. Güçlü kalesi bir uçurumla kurnazca korunmaktadır. Tüyler ürpertici bir yer olduğunu hatırlıyorum, hele şatodaki kafatasından şarap içme hikayesi... Üniversite yıllarımda şatoyu ve surları gezme şansım olmuştu. Burayı gezmek için daha doğru zaman 3 Mart Bulgaristan'ın Kurtuluş günüdür, çünkü bu şatoya ve bütün bu tepeye yapılan ışıklandırmalarla ve şehre verilen müzikle harika bir show yapılıyor. Aklınızda bulunsun.


Geçen yaz beyaz elbise furyası varken diktiğim dantel elbisemi oralarda rahatla giydim.  Malum Bulgar hanımlar dekolte konusunda çok daha cömertler.
 Dedikodu bir yana şu fotoğraf çekindiğim kafe gibi çok restoran ve kafe var. Dağlık bir şehir olduğu için kafeler büyük teraslarıyla sizlere harika manzara izleme fırsatı sunuyor.


 Şehrin merkezinde bile tarihi evlerin orjinalliğine pek zarar verilmemeye çalışılmış. İçlerine butikler ve mağazalar kurulmuş. Mağazanın birinde de vitrin dekorasyonu olarak bir geri dönüşüm projesi bana bakıyordu. Düğme gözler, yün saçlar hatta şapkalarla benim için çok ilginçti.


Mağaza gezme Lili'ye göre değil. Yeni aldığımız resim ve çıkartma defteri onu pek de oyalamadı. Ben de onu ve babasını bırakıp kendim atıldım indirim sellerine. Selden kurtulanlar; ben, bir çanta, iki sandalet ve bir de ayakkabı oldu. Piyango gibi bir mağaza buldum ancak genel olarak hizmet konusunda gerçekten çileden çıkartırlar insanı... Kesinlikle sağlam sinirlerle gitmeli.

16 yorum :

Beyaz Bezelye - Bugy dedi ki...

Anne kız fısstık gibisiniz başka yorum yok:) Sevgiler

Elift dedi ki...

anaamm, peşmelba oradan geliyor demek kiii :)

madammoda dedi ki...

Ohh yarasın pek güzeldir melbalar ;)) Bu arada bir fisto aşığı olarak elbiseye bayıldım :))

Gul dedi ki...

dondumada sizde pek tatlı görünüyorsunuz.)

Suzy dedi ki...

bugy: Teşekkürler:)

Elift: aaa hiç aklıma gelmemişti, belki de...

madammoda: Çok teşekkürler:)

Gul dedi ki...

dondurmada sizde pek tatlı görünüyorsunuz:)

Suzy dedi ki...

Gül: Sağ olasın;)

gooogoook dedi ki...

Canımm çok güzel bir post olmuş iyi ki yazmışsın, gezmiş kadar olduk ne güzel yerler, ben bayıldım, geri dönüşüm bidonlar ise çok değişik. Beyaz elbise ise çok güzel tam bir klasik..

Lili'şimle sen Melba'ları yiyorsunuz da nerenize yiyorsunuz yaa, maşallahınız var! Çok tatlısınız...

Kinga Ovari dedi ki...

you are so pretty and your blog is stunning! love it!
Would you like to follow each other? :) Tell me what you think :) I follow you now :)
http://coldinvitation.blogspot.com

Unknown dedi ki...

Azcıkta olsa muhteşem yerler gördük sizin sayenizde,gitmek mümkün olsa keşke.Bişey daha, elbisene bayıldım, sade ve şıklığın tanımı olsa gerek.:)

Suzy dedi ki...

Gooogoook: Asıl gerçekten gezdiğimde goreceksin ne kadar güzel olduğunu. Ben böyle anlattıktan sonra oraları gezmek isteyenler artar oldu. Yakında turizm şirketi kurarsam Şaşırma:) Suzy Balkan turları:)) sadece hanımlara hizmet verecek. Beyler çalışsın:)) yoksa şaşı olacaklar bulgaristandaki hanımlara bakarken....

Kinga Ovari: all right, I'm following you back... Thanks a lot.

Sea Belle: bu bişey değil gerçekten. Gezdiğim zaman gösteririm asıl güzelliklerini. Begenmenize sevindim hem elbiseyi hem de oraları...

maviye iz süren dedi ki...

Merhaba,melba hakikaten tadılası gözüküyor,siz de müthiş bir ikili olmuşsunuz maşallah:)sevgiyle...

Adsız dedi ki...

Merhaba blogunuzu yeni kesfettim ve hemen bu siteye katil kismindan izlemeye basladim.
Cok guzel bir blog olmus.
Sizide benimkine beklerim.
komirra.blogspot.com

Suzy dedi ki...

Gülce'nin annesi: teşekkür ederiz bizden de sevgiler.

Ozge Kopuz: Hemen geliyorum, teşekkür ederim.

ANTİGONE dedi ki...

elbisen çok şık canım, çok da yakışmış. keşke bizim ülkemiz de istediğin giyinip her yerde rahat rahat gezilebilen bir yer olsa...

Adsız dedi ki...

cok guzelsiniz