19 Kas 2009

Lilibebek - Lila


Bir okurumun isteği üzerine bez bebek yapımını görselli olarak anlatmaya çalıştım. Bu arada da Lila bebek çıktı ortaya. Lila'nın detaylarını fotoğraflamaya çalıştım. İçinde elbisesi, üzerinde şurada yaptığım hırkanın kolsuzu yani yeleği, ayakkabılarında papyonları, başında bezi ve bezinde papyonu var. Görünmeyen tek şey de kemeri. Kemeri örgü şeklinde yaptım, böylece Lilanın kombini tamamlanmış oldu.
Geçelim anlatıma, ancak söylemeliyim ki bez bebekte saç dikimini Nilgün Kurt isimli bayan ATV'de anlatmıştı ondan öğrendim. Kendisi kişiye özel bez bebekler yapmakta ve harika işler ortaya çıkarmakta. İşte buyurun burada Nilinbebekleri.com. Çok güzeller görmelisiniz, beğenirseniz sitesinden sipariş verebiliyorsunuz.
Ben kendisinden farklı olarak bebeklerin yüzünü dikiş tekniği ile tamamlamayı seçtim ki 3 yaşından küçük çocuklar boncukları koparıp yanlışlıkla yutmasın.
Şurada kalıbının örneğini verdiğim şekilde parçaları kesin. Kenarlarından dikin ve sadece bir kenarı açık bırakın (Gövdede altı, bacaklarda üstü, kollarda da üstü).
1. Önce gövdenin alt kısmından boncuk elyafı kafaya doldurun ve kafaya yüz şeklini kurşunkalemle çizin.
2. Şimdi boşaltıyorsunuz ve bir şekilde yüzü oluşturuyorsunuz. İsterseniz boncuklarla isterseniz dikerek. Ben zincir tekniği ile dikiyorum yüzünü.
3. Yüzü oluşunca gövdeyi doldurup altını fotoğraftaki gibi kapatın. Artık bacakları ekleyebilirsiniz. Ardından kolları da ekleyin.
4. Sıra geldi saçı takmaya. Nasıl hazırlandığını altta anlattım ama takma şekline dikkat edin.
5. Elbisesi için bu tip bir şekil kestim, fikir olsun diye koydum ama burası işin en eğlenceli kısmı. Ne isterseniz dikebilirsiniz.
1. Önce sert kaplı bir kitaba yünü sıralı olarak sarın. Mutfaklarda kullanılan kaplarla da olur bu işlem, ancak kare şeklinde olmasında yarar var.
2. Üstüne katları da sıralı olarak sarın, sıralı diyorum çünkü çok güzel görünüyor bu şekilde yapılınca. Alt kısımdan makasla kesin.
3. Fazla oynatmadan bir iple sabitleyin.
4. Bebeğin kumaşından 2 cm - 15 cm lik bir parçayı ipin üzerine koyun ve boylu boyunca sağlamca dikin.
5. Bu şekilde de bebeğin saçını bebeğe monte edin - dikerek. Dikim işleminden sonra istediğiniz şekli verebilirsiniz. Önce uçları eşitlemeyi unutmayın. Biraz kuaförlük istiyor:)

5 yorum :

Nilgün Komar dedi ki...

harika olmuş canım
eline sağlık

Haydi mutfağa dedi ki...

anlatım için sağolun
çok şeker olmuş,elinize sağlık

Suzy dedi ki...

celebi74: teşekkürler canikom:)

Haydi mutfağa: ne demek, rica ederim. Vaktim olsaydı daha önce hazırlardım.

Dominika dedi ki...

elinize sağlık ne güzel yapmışsınız :))

Suzy dedi ki...

Dominika: teşekkür ederim.