18 Şub 2010

Fırfır boyunluk ve yapımı

Geçenlerde yaptığım fırfır boyunluğun tarifi sorulunca anlatacağıma söz verdim. Yeni fotoğraf makinam da geldiğine göre hemen görsel bir anlatım hazırladım. Bu sefer yaptığım biraz farklı ama geçen seferkinin de ayrıntılarını fotoğraflamayı unutmadım. En son fotoğrafa bakarsanız görebilirsiniz. Ayrıca anlatım esnasında ona dair açıklamalar da bulacaksınız. Hazırsak bu pratik önlüğü anlatmaya başlıyorum:
1. Üstte -birinci fotoğraftaki gibi bir şekil kesiyoruz kumaştan (kumaşın dikimi kolay olması işinizi kolaylaştırır, seçerken dikkat edin, tabi siz de elde dikecekseniz...). Bu sefer oval bir kesim yaptım. Bir öncekinin fotoğrafı altta (tersten fotoğrafladım). Dikkat ederseniz üstteki oval, alttaki ise üçgen gibi iniyor. Ortak yönleri ise ikisinin de boyun kısmının hafif oyuk olması. Burada basit bir t_shirtünüzden yararlanabilirsiniz boyun keserken. Pratik yöntemse kumaşı ikiye katlayarak kesmektir. Böylece iki taraf da eşit olur.
2. Eğer ilk boyunluğu dikmek isterseniz kurdelenizi ya da şerit kestiğiniz kumaşlarınızı 2 nolu görseldeki gibi alttan çizgi halinde büzerek dikin. Bu boyunluğu dikmek isterseniz,
3. resimdeki gibi üst kenardan başlayarak bütün oval kesimi büzdürerek dikin.
4. Üst sırayı dikerken kurdelenizin genişliğine göre mesafeyi ayarlayın. Önceden cedvelle çizmek faydalı olabilir düz dikmekte. Ben alt kurdeleyi sadece 1,5cm - 2cm arasında kapatmasına izin verdim fazlası çok yoğun durabilirdi. Bu kısım biraz zevke dayalı tabi. Siz beğendiğiniz şekilde uygulayın.
5. fotoğrafta gördüğünüz gibi sürekli daralttıkça en sonunda bir miktar boşluğunuz kalabilir. Bu modelde bunu, ortaya bir kumaş parçası ya da kurdele dikerek kapatıyoruz.
Önceki önlük modelinde bu boşluk kalmaz zaten. Ancak ondaki püf ise son sırayı tersine dikmek. Yani yukarı bakacak şekilde büzerek dikiyoruz dantel kurdelemizi ve saten kurdele ile boynumuza asabileceğimiz bağcığı oluşturuyoruz. Alttaki fotoğrafa dikkat ederseniz, önden de arkadan da kurdele şerit görünecektir. Bunu ben özellikle alt kısımdan ikinci bir parça kurdele geçerek ek yerini kapatmak için yaptım. Fotoğrafın üzerine tıklarsanız ayrıntıları görebilirsiniz.
6. Son olarak diktiğimiz kurdeleyi görüyoruz 6.fotoğrafta. Siz boyunu kısıp uzatabilirsiniz yine zevkinize göre.
7. İşte fırfır önlüğümüz kenarlarına boynumuza asmak için dikilen kurdelelerle bitmiş oldu. Tabi ortadaki şeride de 4 adet düğme dikildi. Sanırım bu hali gömlekler için daha uygun oldu.

23 yorum :

Esra E. dedi ki...

suzy nerelerdesin cicim sen :(
şükür uğrayabildni blogunaaaa ühüü napıyo minişim

bahar yorgun dedi ki...

suzy çok şık olmuş bende buna benzer birşey düşünüyordum iyi fikir oldu:))

Nilgün Komar dedi ki...

canım benim çok güzel bir boyunluk olmuş bu.. çok beğendim..
eline sağlık...

hürriyet dedi ki...

siz nerelerdesiniz kuzum özlettiniz kendinizi hep kontrol ediyorum yok yaz mamış bu gün diyorum
merak etmiştim. hoşgeldiniz. yaka şahane gine ellerinize sağlık

müge dedi ki...

Amaaaan kimler dönmüş :) ohhh rahatladım. Tül, dantel, fırfır kokoş ne görsem bitiyorum ben. Ellerine sağlık canım, ba-yıl-dım.

müge dedi ki...

Amaaaan kimler dönmüş :) ohhh rahatladım. Tül, dantel, fırfır kokoş ne görsem bitiyorum ben. Ellerine sağlık canım, ba-yıl-dım.

ateşböceği dedi ki...

Canım beniiiiim.. ŞÜkür Kavuşturana :) Çok özledim ya.. Alışmışım hergün senden bir şekilde haber almaya merak ediyordum napıyor diye?.. Ellerine sağlık, bu da harika olmuş..Hem de fotoğraflarla detaylı anlatmışsın, insan görünce kafasında daha net şekillendiriyor.. Öpüyorum kocaman..

Suzy dedi ki...

Canlarım benim. Geldim işte. Endişelendirdiysek özür dileriz Liloşla. Minik bir hastalık atlattık anne kız ama bunun dışında şu anda bombayız. Hepinize kocaman öpüyorum ve fikir işinize yararsa sevinirim diyorum. Ben hemen Liloşu uyutmalıyım. Kucak dolusu öpücükler...

mamila dedi ki...

Çok şık olmuş elinize sağlık,kızınıza geçmiş olsun sevgiler

Suzy dedi ki...

mamila: çok teşekkürler.

KUZEYİN KIZI dedi ki...

Merhaba,boyunluğunuza bayıldım süper olmuş.Ellerinize sağlık. Bende deniycemm:)

Suzy dedi ki...

Çiğdem: teşekkürler canım. Kolay gelsin sana şimdiden.

ANTİGONE dedi ki...

çok güzel olmuş tatlım, güzel ellerine sağlık ;D bu arada n'aptın yüksek lisans işini?

Suzy dedi ki...

Antigone: Teşekkürler kuşum. Beğendiğine sevindim. Yüksek lisans sınavını Suzy anne 1.likle alıp artık okullu oldu:) P.tesileri okula gidicem artık. Bir baltaya sap olabilme yolculuğum böylelikle başlamış oldu:) Hakkımda hayırlısı, 30 yaşımda aklıma okumak da geldi baksana, bakalım daha başıma ne işler açıcam yaaa sabır. Allah beni benim şerrimden korusun:) Haha:) Deli anne Suzy:)

Fikir İşçisi dedi ki...

ben teşekkür ederim anlatımların ,için özellikle pratik kesimli modellerede bazen ihtiyaç duyuyorum 2 gündür bloğunu tarıyorum pratik neler anlatmışsın benim yapabileceğim neler var diye
sevgiyle kal...

Suzy dedi ki...

Fikir İşçisi: Çok sevindim anlatımlarımın işe yaradığına. Sen de paylaştığın için çok teşekkür ederim tekrardan. Paylaşmanın tadını çıkarıyorum böyle yaptıklarım işe yarayıp yeni şeyler öğrenince. Emeğine sağlık. Sevgiler benden de.

Lúcia dedi ki...

What a great and creative idea!
I like it!

Lúcia
www.fazemosdeconta.com

Suzy dedi ki...

Lucia: Thank you my frend. Thanks a lot...

Betül Özbir dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel olmuş,siyah herzamanki gibi asil,benim de bu yaka kolye fikirlerim yapılacaklar listesinde bekliyor daha henüz:)))bebekle vakit kalmıyor sanırım:)))şeker kızınızı öpüyorum....

! ÖRGÜELİ ! dedi ki...

İkiside çok şık olmuş canımm anlatım için teşekkürler ellerine sağlık..

Suzy dedi ki...

meraklı beti: haklısın fazla kalmıyor bebekle... ama yine de dayanamıyorum ben yapmadan.

Örgüeli: canımsın, senin için güzel arkadaşım:)

FATOJ dedi ki...

Anlatımlı bi blog gördüğüme çok sevindim gerçekten benim gibi paylaşmayı seven insanların olması güzel...bu arada söylemeden demeyeceğim Allah bağışlasın kızınız tam bir melek aşık olmamak elde değil:)

Suzy dedi ki...

Fatoj: beğenmene sevindim. Ben de hemen senin bloğunu görmeye geliyorum merakla. Ben de bayılıyorum paylaşanlara...