9 Şub 2015

Terrarium DIY



Terrarium, minik ekosistem demektir. Ancak ben terrarium denilince minik bir masal habitatı algılıyorum. İşte bu yüzden benim terrariumumda pamuk prenses ve yedi cüceler var.


Bunu yapmaya karar verdiğimden bu yana bir yıl geçti. Bana lazım olan bitkileri gözettim hep çevremde, alışverişte, çiçekçilerde... Bir türlü "İşte bu!" diyemedim. Sonunda kayaktan dönerken taşların üzerindeki yosunları gördüm. O zaman ne aradığımı anladım. Bu arada bir yıl boyunca terrarium - terrarium diye diye eşimin kafasını iyice pişirdim. Bir hafta sonu eşim şöyle bir dağlık alana bizi gezintiye götürdüğünde elimizdeki poşetlere toprak yosunları, ağaç yosunları, minyatür dağ çiçeği (yabani siklamen), yeni fışkırmış bodur çam ağaçları doldurduk. Eğer böyle minik bir habitat oluşturmak istiyorsanız öncelikle bitkilerin çok büyümemesi gerektiğini unutmayın. Az su istemeleri de avantaj olacaktır.





Benim kullandığım malzemeler:
1. Cam fanus 
2. İki çeşit toprak yosunu ve bir çürük ağaç köküne bağlı ağaç yosunları
3. Yabani siklamen
4. Bodur çamlar 
5. Pasta süsleri (minik figürler, benimkiler pamuk prenses ve yedi cüceler, ayrıca kinder sürpriz oyuncakları şirinler)
6. kum, toprak, çakıl taşı

1. Önce fanusa kumu döktüm. üzerinde de biraz su döktüm (suyu istemeden fazla kaçırdım ama sorun değil)
2. Toprağı yaydırdım.
3. Sonra köklü bitkileri ektim ancak oluşturacağım sahneyi düşünerek bunu yaptım. 
4. Sırada toprak yosunlarını yerleştirmek var. İyice toprağa dokunduklarından emin oldum. Biraz bastırmak işe yarıyor. Çok az, hasar vermeden.
5. Ağaç yosununu kullanmadan önce böcek ilacı ile ilaçlayın. (Benim terrariumumu karıncalar sardı bir kaç gün sonra ve ben ilacı içine sıkarak 3 dk içinde onlardan kurtuldum bir sorun olmadı.)
6. Çakıl taşları ile minik taşlı bir yol yaptım.
7. Sonunda masalın kahramanlarını yerleştirdim. Ağaç parçasını dağdan koparırken daha bir mağaraya benzeyen bir parça seçtim ki yedi cücelerin maden ocağı gibi gözüksün. Bilmem resimlerde hissediliyor mu yoksa her şey benim hayal dünyamda mı kalmış?


Terrariumu sularken saç boyama tüpümü kullanıyorum çünkü camı lekelenince silmek zor olur. Saç boyama tüpü çok ince de olmasa yavaş yavaş suyu salıyor. Böylelikle önce ağaç yosunlarımı suluyorum kalan su da toprağa akınca toprak yosunlarım besleniyor. Ufak pet su şişesinin kapağını sıcak bir iğne ile delince aynı görevi görecektir. 
Yabani siklamenim bir süre sonra açtı ve çok güzel bir mor rengi olduğunu gördüm ancak 2 hafta içinde de kurudu. Malesef yeniden çıkacak mı 

7 yorum :

bahar006 dedi ki...

Harika olmuş, bayıldım:)

Terzi Begum dedi ki...

Çok güzel olmuş, sevgiler :)

shadoweyes_ontheway dedi ki...

NE kadar güzel olmuş. Orijinali bulmakta üstüne yok Suzy ;)

ANTİGONE dedi ki...

çok şeker olmuş!

Nar Hanım dedi ki...

Çok güzel olmuş, bayıldım.

berry dedi ki...

cook güzel olmuş hayran oldum :) hayal gücü ise müthiş

sebuş dedi ki...

harika olmuş!
çok sevdim.)
ellerinize sağlık..
sevgiler,