20 Oca 2015

Sokak Simidi Tarifi


Geçen hafta instagramda (@Lilibebek ) yayınadığım simit fotoğrafı etkileyici bulundu. Ben her ne kadar diş tellerimden dolayı pek tadına varamasam da eşim "Sokaktakinden daha lezzetli olmuş aşkım, neden?" diye bile sordu. Elim tatlı belki ne bileyim;)
Bu arada tarif de istenince kara kaplı mutfak defterimden buraya da aktarayım dedim.
İlk defa yaptığım için netteki bir çok tarifi okudum. Yetmedi biraz da videolar izledim ki hamurun kıvamını gözümle de görebileyim. İş orada bitiyor sonuçta. Aslında her yemeği yapmadan önce araştırmak için bu kadar zaman harcarsam aç kalırız biliyorum ama ilk defa yapacağım için çok heyecanlıydım. Başaramadığımda şevkim kırıldığı için kendime anlayışlı olup başarısızlığı kendimden uzak tutuyorum detaylı araştırmalarımla. Hoş olursam da bu defa "Elinden geleni yaptın kızım Suzy, takma kafana" deme şansım oluyor böylelikle. Bir simit bu kadar felsefe yaptırır mı:D Yazınca neler fark ediyor insan kendisi hakkında... Eminim blog yazanlar beni anlayacaktır! Daha fazla psikolojim konusunda derinleşmeden tarife geçiyorum.

Malzemeler:
1 su bar. ılık süt
1/2 su bar. ılık su
1 tatlı kaşığı pekmez (hamur için)
2 yemek kaş. sıvı yağ
1 yumurta
1,5 tatlı kaş. tuz
1,5 tatlı kaş. şeker
4 - 5 su bar. un
1 pak. instant maya

Üstüne
1 çay bar. ılık su ve 2 kaşık pekmez (karıştırın ve soğumaya bırakın)
1 su bar. kavrulmuş susam

Hazırlanışı: 
Ilık sütün içine pekmezi, şekeri ve mayayı koyun ve mayanın kabarmasına izin verin (kabarcıklar oluşmalı). Sonra diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun. Sadece unu yavaş yavaş ekleyin. Simit hamuru sert olmalıdır. Ayrıca çok yoğrulmayı sever. Ele yapışmayacak kadar sert bir hamur elde etmelisiniz. Yoğurduğunuzda hamurda çatlaklar oluşuyorsa işte bu doğru simit hamuru demektir. Yoğurmaya devam edin ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar devam edin.
Artık bir kenara bırakıp mayalanmasına izin verin. Yaklaşık 1 saat sürecek bu mayalanma süreci. Kaloriferin yanına kabınızı kapatarak koymanız mayanın fermentasyonunu hızlandıracaktır.
Şimdi hamuru 8'e bölün (ben 6'ya böldüm ama simitlerim kalın oldu).
Her bir parçayı elinizle tezgahta ovarak uzun ince galeta şeklinde uzatın. Yaklaşık 40cm kadar açın ve ikiye katlayıp burun sonra da iki ucunu iyice birleştirin (yoksa pekmezli suya batırınca açılıyor).
Simitleriniz toplanmaya başladıysa bu hamurun kıvamının doğru olduğu anlamındadır endişelenmeyin onun yerine bir blogda gördüm, simidin ortasına bardak koyarak toplanmasını engelleyebilirsiniz. Hepsi hazır olunca çabucak pekmezli suya ardından susama bulayın.
180 derecede kızarana kadar pişirin. 
Afiyet olsun...

4 yorum :

Mutlu Eller dedi ki...

Ellerinize sağlık:)
Ben de yapmıştım simit. Sıcakken gayet iyiydi ama ertesi güne kalanlar çok iyi olmadı. Çok içime sinen bir tarif olmadı. Bir sonrakine sizinkini deneyeceğim.

Unknown dedi ki...

Biz her seferinde havaalanından simit yükleniyoruz, sonra dondurucudan çıkarıp haftasonu kaahvaltılarını şenlendiriyoruz. Bunu mutlaka denemeliyim.

gooogoook dedi ki...

Güzel tarif ve çok güzel bir görüntü denenmeye değer bir lezzet gerçekten, bu güzel tarif için teşekkürler Suzy.

Melislicious dedi ki...

oooo ellerine sağlık!nasıl güzel kızarık ve çıtır lezzeti bağırıyor:) mayalı hamur olayına girecek kadar hamur işlerinde gelişemedim ben daha maalesef:((( zamanla o olur işallah :P