23 Ara 2009

Pelerin elbise

Geçen haftalardan birindeydi, nasıl olduysa Derya Baykal'ın programını bu sefer ben kaçırmışım annem izlemiş. Derya Hanım üzerine bir şey giymiş ki annem anlat anlat bitiremedi. Ben de anlaya anlaya bunu anladım. Gel gör ki annem bunu anlatmak istememiş ama neyi anlattığı da tarafımda halen muamma. Yapamadığım pelerine çeki düzen verdim ve baktım ki elbise ya da tunik olarak da kullanılabilir. Tabi bu pelerin salaş giyinmeyi seven özel birine hediye gidecek ama bloğum da elbisenin anlatımından nasibini alacak.Yapacağınız şey çok basit.Kumaşınızı (170*170 cm esnek triko) ikiye katlayın (triko kullanıyorsanız örgüler aşağıya yönlenmelidir, yatay olursa elbiseniz aşağıya doğru esneyecek ve çirkin duracak), sonra da dörde. Noktalı çizgili yerlerde kat yerleriniz durmakta (1.resim). Yaka, kol ve eteği kırmızı ile çizilen yerlerden kesin. (Yakayı istediğiniz gibi oyabilirsiniz, ben misalen çizdim.)
Ebat ve ölçülere gelince, kendinize uyması için kumaşın enini iki elinizle tutarak açın (kesmeden önce yapınız:). Tuttuğunuz kadarı sizin kollarınız için fazlası ile yeterli olacaktır. Boyu içinse omzunuzdan çift kat kumaş boyunu tutun ve nerenize gelmesini istiyorsanız o şekilde ayarlayın diyelim ki dize. Hatta ben bu kumaşı alırken yapıyorum ki aşağı yukarı ne çıkar bu kumaştan fikrim olsun.
Ölçü verdiğim pratik elbiselerde aldığım bazı yorumlarda, bazı arkadaşlar bazı modellerin üzerlerine olmadığını söylemişlerdi ben de kendi yaptığım gibi pratik yollu ölçü almayı anlatayım dedim bu model için.
İlle de sayı isteyenler; sayılarınız resimde verildi kızlar, gerekli düzeltmeler yapıldı. Kolay gelsin:)
Geçelim ikinci resime. Birinci resimdeki gibi kesip elbiseyi açarsanız bu şekilde bir parçanız olacak çift kattan. Aynen kırmızı yerleri dikin ve yakayı istediğiniz gibi bitirin. Ben çok sevdiğim kıvırcık yakayı yine yaptım ve parlak bir düğme ile bitirdim yaka süsünü. Kollara da ince lastik geçtim. Büzgülü oldular ama arzuya göre isterseniz açık da kullanabilirsiniz. Dikerken en iyisini göreceksiniz zaten. Hem kolları kısaltmak gerekiyorsa ayarlarsınız.
Kumaş seçerken de çok esnek bir triko kullandım. Kumaşınızın çok olmasa da biraz esnek bir yapıda olmasında fayda var bu tip pratik modellerde. Bu model içinse sanırım dökülen kumaşlar daha şık durur ama bu benim fikrim tabi.

25 yorum :

mügerdem dedi ki...

Suzy bu harika olmuş salaş yeleğini çok beğenip yapmıştım. Severek kullanıyorum şimdi :)))
Uygun kumaş bulabilirsem bunu da deneyeyim ben.
Senin blogunun farkı ne biliyor musun işte bu pratiklik! Yani böyle bişeyi benim elime verseler bunun için kalıp ıvır zıvır bisürü şey gerekir deyip bi kenara bırakırım. Sendeki pratik zeka yok bende malesef ancak senden yardım alarak bişeyler üretiyorum
Yine, yeni, yeniden ELLERİNE SAĞLIK öpüyorum :)))

Esra E. dedi ki...

bu yıl salaş hırkaları da çok sıklıkla giyiyoruz benimde birtane siyah salaş hırkam var üstüne takmak için siyah bir deri kemer yapabilir misin diye soracaktım obiler gibi ama suni deri:) tam pelerin olması için önü düz kesilmiş olmasa sanki daha mı hoş olurdu canım?Bildiğimden söylemiyorum biliyorsun beni modadan da anlamam:)))basen problemi olanlar böyle modellerden uzak dursun derim test edildi :) güle güle giy bunu yapmak ortaya cıkarmak herkesin harcı değil sonuçta mcx

Suzy dedi ki...

Mügerdem: güle güle giy diyorum. Bazen acemi olmak pratik zekayı ilerletiyormuş, örnekteki gibi (anneannem buna tembelden al aklı diyor:) Birşeyi çok isteyince ve bulamayınca biraz pratik zekayla elde etmekten ben de zevk alıyorum ve kızlara buradan öğretiyorum ki firmaların markaları var diye gidip dünya para bayıldıkları şeyler bazen bu kadar basit olabiliyor işte.

esraca: Kemer için deri bakmam lazım Esracım, yarın bakarım, umarım bulurum. Modelde eteğin önünün düz gelmesi için fazladan kesim yapmıyoruz, dikdörtgenin köşeleri sarkınca bu düzlük oluşuyor. Senin söylediğin içinse tekrar düşünüp tasarlamak gerekecek. Bir ara bunun da çaresine bakarım. Basen problemi olanlar içinse çok üzüldüm çünkü ben bunu hediye verecektim ya:( arkadaşım biraz daha büyük beden benden ama umarım onda dediğin gibi kötü olmaz. Tavsiyelerin için teşekkürler. Lütfen bu tip bilgilerini bizden esirgeme, sonuçta insan doğru giyinirse güzel görünür. Basen her kadında olması gereken hormonal yağların biriktiği bölgedir, yani doğamız bunu gerektiriyor diye kendimizi çirkin sayamayız ama durumu beğenmiyorsak böyle minik tüyolarla sorun hissettiğimizi çözebiliriz. Çok teşekkür ederim bu anlamda.

SEVECEN dedi ki...

YAPTIĞIN HERŞEY ÇOK GÜSEL,

HERGÜN BAKIYORUM BLOGUNA

BANADA BEKLERİM :)

http://sevecensevecen.blogspot.com/

Suzy dedi ki...

sevecen: takip ettiğin için teşekkür ederim. Ben de izlediklerime ekledim hemen. Görüşmek üzere...

YETENEK-SİZİN dedi ki...

ewet bunu geçen gün yabancı bir blogta görmüştüm, bende niyetlenmiştim yapmaya. ama nasıl kesicem diyordum sen çok güzel anlatmışsın hemde çok yakışmış.

ateşböceği dedi ki...

hiiiiihhh.. bu nasıl güzel birşey olmuş böyle suzycim.. 1.5 ay önce 2metre kumaş aldım ki, salaş bir model uygulanmak üzere.. Ve 1.5 aydır kumaşımla bakışıyoruz, seni öyle mi yapsam böyle mi yapsam diye kendisininde fikrini sorarken, aaaaay çok utandım şimdi ne kadar zaman olmuş.. Bittiğinde tıpkı böyle görünmesini istiyorum.. Senin fikrini uygulamaya çalışacağım.. Müthişsin sen ya.. Elllllerine sağlık.. Hadi, öptüm şimdilik hoşçakal.. işler beni bekler :(

Suzy dedi ki...

Yetenek Sizin: Nerde gördün yaaa, keşke yazsaydın. Merak ettim, nasıl bişeymiş. Takıldım şimdi ben. Annem anlattı dedim ya, ben böyle anladım, meğer anlattığıla alakası yokmuş:) O sitedeki belki başkadır. Bi daha bulursan bana linkini atar mısın zahmet olmazsa, lütfeeen:)

Fatma Sultan: Hadi kumaşın yeri bulunmuş:) Dik de giy bakalım güzel günlerde. İltifatların için ne kadar teşekkür etsem az. İşe yaradıysa sevindim.

Duygu dedi ki...

Çok şık bir elbise olmuş suzycim,ayrıca taytlada gerçekten zarif bir bütünlük sağlamış:)Çok sık tayt giyen biri olarak,deneyebilirim pratik ve açıklayıcı anlatımını çok sevdim:)

Suzy dedi ki...

Duygu: Teşekkürler... beğenmene sevindim. Tarzlarımız farklı görünse de ortam uygun olsa kesinlikle senin örneklediklerini denemek isterdim. Bayıldım gerçekten.

ateşböceği dedi ki...

Günaydın Suzym, ben modeli bi yerde değil de bir kızın üzerinde görmüştüm.. Aslında senin modelle (benim düşündüğümle de çok farklıydı) ben değişik modelleri karıştırmayı seviyorum. Kızın giydiği tuniğin belden aşağısı seninkine benziyordu, ama onunki daha dar çalışıldığı ve kumaşı esnek olmadığı için bu kadar dökümlü durmamıştı. Kızı incelerken, içimden ben biraz daha dökümlü çalışırım diye düşünmüştüm (tam seninki gibi yani) Süper olmuş, eline sağlık. Yalnız birşey rica edeceğim, sen çok pratik çalışıyorsun ama acaba benim gibi illaki cm ile çalışanlar için ölçü verebilir misin?..

Suzy dedi ki...

Fatma Sultan: sayıları hemen hazırlarım canım, ne demek:)

Moda Sokağı-Eylül dedi ki...

Tam aradığım model aslında bu yaa gerçekten çok çık olmuş.Rica etsem ölçü yazabilir misinz ilk kez böyle bişi deniceğim için ölçüye ihtiyacım olabilir :)
Birde böyle az dikişli,pratik modellerin devamını bekliyoruz :)

ateşböceği dedi ki...

Teşekkür ederim canım benim, bekliyorum merakla.. Becerebilirsem hafta sonu dikmeyi planlıyorum. O yüzden ölçülere dolayısıyla yardımına ihtiyacım var. Kolay gelsin, sevgiler..

hürriyet dedi ki...

tebrikler her gün takip ediyorum çok pratik şeyler yapıyorsunuz.bizde burda ağzımız sulanarak izliyoruz.sizden acaba bu kıyafetin kalıbını nasıl alabiliriz burdan.verdiğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

ateşböceği dedi ki...

Ölçüler için teşekkür ederim Suzycim.. Denemek için sabırsızlanıyorum.. Ben ve 1.5 aydır bekleyen kumaşım sana minnetarız ;) Sevgiler..

Suzy dedi ki...

Moda Sokağı: ölçüleri hemen yayınladım, umarım işe yarar:)

Fatma Sultan:Hadi hakkınızda hayırlısı kumaşınla:) hehe, güle güle kullan canım şimdiden:) Umarım gönlüne göre olur.

Hürriyet: Yazıyı okursan değişiklikler yapıp sayıları yazdım ve dikim şeklini de anlattım. Umarım açıklayıcı olmuştur. Kalıp hazırlamıyorum ben çünkü profesyonel değilim. Yazı yetersiz ve açık değilse elimden geleni yaparım. Sorabilirsiniz. Sevgiler.

Esra E. dedi ki...

canım bak basen problemi olan arkadasına tam baseni sarmayan böyle midi duran bir tunik de dikebilirsin :)

http://www.elfe.com.tr/fotos.aspx?path=public/urunler/791_1.jpg

benim hırkam bunun siyahı ancak acıkken fırfırlı döküm döküm duruyor kenarları önünü düz kesme tam pelerin olması için derken bunu söylemek istmeiştim istediğim deri kemerde işte tam bu şekil:))) nasıl cnm sence?

https://www.elfe.com.tr/fotos.aspx?path=public/urunler/1381_1.jpg

Adsız dedi ki...

enfes olmus gercekten cok beceriklisiniz ya masallah size
ben bisey merak ettim ilk resimdeki kahve ayakkabilarin bej rengi kemerlerini sizmi yaptiniz ayakkabinin bagcigi yok sanirim cikmasin diyemi yaptiniz bende yapmak isterim fikir verirseniz:)
zeyneb

Suzy dedi ki...

Zeynep: Yok canım, ben yapmadım. zaten bej renkli değil lame renkteler. Fotoğrafta renkler bazen doğru yansımaya biliyor. Yine de bu tip bişey belki yapılabilir ama ne kadar şık durur ve sağlam olur bilemiyorum. Bütün vücudun ağırlığı ayaklarda toplandığı için yine de en sağlam mazleme deri gibi görünüyor. Böyle bişey çalışırsam yayınlarım canım. Ben teşkkür ederim.

Suzy dedi ki...

Esraca: resimdeki tunik hakkaten benziyor buna sadece şu üçhen uzantılardan kurtulmalı. en iyisi mi ben arkadaşa hediye edince bakalım nasıl duracak da ona göre keselim bari. Pek seviyor salaş olmayı da:) Kemere gelince de şahane tabi ama bunlar satılıyor zaten piyasada. Ben aynısını yapabileceğimi düşünmüyorum ama benim için bir çıkış noktası oldu, yani bana fikir verdi diyeyim. Şimdi bikaç model kemer çalışıp bir ara bloğa koyarım. Bakalım beğenecek misin. Tam da model arıyordum iyi geldi bu link, sağ ol.

Fikir İşçisi dedi ki...

ÇOK İYİ OLDU BU ANLATIM DENEMEYE KARAR VERDİM SAĞOL CANIM

Suzy dedi ki...

Fikir işçisi: yapınca bizler de görelim canım. Kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

suzycimmm bayıldımmm ben buna :) bende böyle birşey yapmak istiyordumm ararkenn seninn resmini görüncee kızım nie başka bloglara bakıyorsun kii suzy varken dedim :) ayyy ben deniycemmm bunuuu :) süperrr saolasınn öptümm sevgiler :)

Suzy dedi ki...

Tesettür aşktır: hehe:) e ama napayım:) başka yerde de arasan bulursun beni işte böyle... Bu arada bir blogda bunu hırka olarak da gördüm, işine yararsa öyle de değerlendirebilirsin. Akıl akıldan üstün işte almış hatun bunu hırka yapmış hem de nefis duruyordu.