21 Oca 2014

Otantik - Zerdeçallı spagetti sosu


Baharatları sever misiniz? Bir anda yemeği farklılaştırabilirler. Sizi kokularıyla başka ülkelere götürebilirler. Ben çok severim. Farklı bir ülkeye gidince en merak ettiğim şey mutfakları olur. Mutfakları, tarihte o ülkenin zengin olup olmadığını, ticaretle uğraşıp uğraşmadıklarını anlatabiliyor bana. Zengin bir mutfak ve malzemelerin kullanım miktarı geçmişte o ülkenin zenginliğini anlatabilir bana ya da topraklarının bereketli olup olmadığını. Turistik bir gezide çıkış noktam kiliseler ya da mimari yapılar değil nedense mutfak benim. Farklı lezzetleri sevdiğimden olabilir.
Bu sos ise geçen hafta bir anlık gözlerimi kapatıp canımın bu lezeti istemesi ile yaratıldı. Spagettiyi bu lezzette tatmak istedim ve mutfağa koşup kimyasal deneyi başlattım. Malzemeler bir bir damağımda belirdi, bana da  beni son lezzete ulaştıracak malzemelerin miktarlarını hesaplamak düştü. İşlem 10 dk'da bitti ve işte sunarım;
Malzemeler (4 kişilik)
1. Aldante kıvamda pişirilmiş spagetti. (Aldante: pişmiş ancak mayışmamış spagettidir. Isırdığınızda hamur kokusu gelmez ve diridir.)
Not:  Bir kişilik spagetti yüzük parmağınızdan geçecek kadar spagetti ile hesaplanabilir. Her kişinin yüzük parmağı kalınlığı kendi spagetti porsiyonunu belirler. Bu bilgiyi de yıllar önce Derya Baykal'ın programından öğrenmiştim. Denedim, benim için doğrudur. Siz de kendi adınıza deneyebilirsiniz. Teşekkürler Derya Baykal. Öğrettiklerin çok kıymetli gerçekten.
Sos Malzemeleri:
1. 100 gr tereyağ
2. 4-5 kaşık zeytin yağı
3. 4-5 diş sarımsak
4. 4 çay kaşığı hardal
5. 2 tatlı kaşığı nar ekşisi
6. 1 ad. minik doğranmış kırmızı biber (daha renkli sunum için diğer renklerde biberler de kullanılabilir.)
7. ince doğranmış maydanoz
8. 2 tepeleme çay kaşığı zerdeçal
9. bir fiske karabiber
Sosun Yapılışı: Öncelikle tereyağı koyup eritin sonra zeytin yağını ekleyin. Minik doğranmış sarımsakları ve kırmızı biberi ekleyin. 1 dk kavurunca hardalı ekleyin. Yine bir dakika sonra nar ekşisini ekleyin. Sarımsakların yanmaması dikkat etmeniz gereken tek unsur. En son altını kapatıp baharatları ekliyoruz. Zerdeçal ve karabiber eklenince karıştırıp maydanozu ekliyoruz. Karışımın içine spagettiyi alıp karışım homojen olana dek dikkatlice karıştırıyoruz.
 Tek tek porsiyon halinde karıştırmak daha kolay olacaktır. Ayrı bir yere bir porsiyon spagettiden bir kaşık da sostan alarak karıştırmak daha pratik gelebilir.
Sunumda biraz süslemeyi unutmayın;) Afiyet olsun.

3 yorum :

GeCe dedi ki...

Tadını duyumsadım bir an deneyeceğim eline sağlık :)

Suzy dedi ki...

GeCe: Baharatlarla aran iyiyse bence pişman olmazsın. Ben çok sevdim, iyi ki yapmışım. Sana da yapınca afiyet olsun, öptüm yavruyla seni...

Unknown dedi ki...

Baharat tutkunu olarak bunu kesinlikle deneyeceğim. Eline sağlık :)