16 Haz 2010

Deliorman Çöreği



Annemin küçüklüğümden beri haftasonları yaptığı bir çörek bu. Ben çok seviyorum ve artık ben de yapıyorum. Bakıyorum da eşim ve kızım da seviyorlar. Hazır fotoğraflayabilmişken sizinle de tarifini paylaşayım istedim.

Malzemeler:
Yettiği kadar un (yaklaşık yarım kg)
1 su bar. sıvı yağ
1 su bar. yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (akı içine - sarısı üstüne)
1 tatlı kaşığı tavuk otu (Deliormanda, tavuk otu denilen bitki bahçelerimizde yetiştirdiğimiz bir tür kekiktir. Boyu tavuğunki kadar büyüdüğü için köylü ona tavuk otu demiş olabilir diye tahmin ediyorum. Kendine has bir kokusu vardır, tam olarak kekik gibi kokmaz. En çok mercimeğe, tavuk yemeklerine, bu çöreğe ve sütlü çorbaya yakışır. Bir ara size sütlü çorbayı da tarif ederim.)
Ekleme: Pazarlarda bu tavuk otunun= çubritsa diye satıldığını yazdı canım arkadaşım (Aytenuşkam) belki rast gelmişsinizdir.
Çöreğimize gelince; kıtır hamur işlerini tüketmeyi sevenler, hamurlarına 1 kaşık sirke eklemeliler.
İçi için: peynir ve bol kırmızı toz biber, çörek otu da üstüne serpilebilir.
Bu hamurla isterseniz poğça da yapabilirsiniz. Zeytinlisini denedim; çok güzeldi.

Yapımı: Önce hamuru karın ve yukarıdaki resimde 1 numaralı fotoğraftaki gibi ele yapışan bir hamur elde edin. (Yani kulak memesi kıvamında olmayan, yapışkan bir hamur :) Tepsinizi yağlayın ve hamuru ikiye ayırın. Şimdi ise minik parçalar kopararak tepsinin dibini döşeyin. Hamur yapışkan olduğu için parçalar birbirine kaynaşacaktır. Fazla çatlamayacak merak etmeyin. Üzerine 2. resimdeki gibi peynirinizi ufalayın onun üstüne de kırmızı toz biberinizi bolca sepeleyin (3.fotoğrafta). Üzerine kalan hamuru yine aynı şekilde parça parça döşeyin(4. fotoğraf). Onun üzerine de yumurta sarınızı sürün. En üste de varsa çöre otunuzu serpin. 175 derecede 20 -30dk pişirin.

7 yorum :

Unknown dedi ki...

Ama bu haksızlık karnım aç benim :( Geldiğimde banada bundan yapsanaaa :) Allah mı söyletti ne :)

Nilgün Komar dedi ki...

eline sağlık canım nefis görünüyor..

Suzy dedi ki...

Sihirli çikolatam: canımmmm, Allah söyletmiştir Allah, AMİİİN artık dimi:) yapmam mı, ben yapmam mı canıma!

Celebi74: teşekkür ederim.

ernur dedi ki...

ellerine sağlık, çok leziz gözüküyor :)
en kısa zamanda deneyeceğim inşallah...

Suzy dedi ki...

ernur: teşekkür ederim. Afiyet olsun, deneyince tabi:)

Ayten dedi ki...

pitaya bak sen pitaya!kaç sene oldu kimbilir yemeyeli.. yavruş bu bizim tavuk otu aslında pazarlarda satılıo yine aynı isimle,çubritsa diye, bulabilenler mutlaka alsın! enişten bile çok alıştı, geçen hafta bulduğunda almış yine..ege'den ve liloştan artan pideyi bana ayır lütfen :)

Suzy dedi ki...

Aytenuuuşkaaaa; pita mı canın istedi kuzucuğum. Bir pazar sabahı kahvaltıda karpuz yoğurtla yaparım bak heee, geliyoz deyin yeter. Acele edin ama, unum bitiyor, yeni sezona kadar olmayacak başka un. :)