3 Şub 2011

Lahana Turşu Suyuna Çorba


Bildiğiniz lahananın turşusunun suyundan yaptığımız bu çorbayı içebilmek için ailece kışı iple çekiyoruz. İnternette böyle bir tarif bulamadım bu yüzden ismi nedir tahmin bile edemiyorum ama lezzeti mükemmel. Ekşi lezzetleri sevenler benimle hemfikir olacaklardır eminim.
Köyde bu çorbanın içindeki kuskusu da elle yapardık kiiiii... Hmmm süperdi! Sizler de orjinal lezzetinde bu çorbayı yapmak için şuraya tıklayıp mantı hamuru  tarifimden yararlanın. Aynı hamuru karıp içine bir bir minicik kuskuslar yapacaksınız. Zor evet ama eskiden yapardık. Bir süre sonra insanın eli alışıyor yaparken ve hızlanıyor elbette ama ne olursa olsun hazır kuskuslar çok daha pratik.
Malzemeler 4 kişilik
* Lahana turşusu suyu : 1-2 su bardağı. (Tadarak normal su ile 1 lt'ye tamamlayın. Asla fazla ekşi ve tuzlu olmasın. Normal çorba tuzu ve ekşiliğinde. Bunun için daha fazla ya da daha az da lahana turşusu suyu kullanabilirsiniz.)
* Kuskus şehriye 1-1,5 kahve fincanı (arpa şehriye de olur, nasıl isterseniz)
* 1 kaşık sıvı yağ
* 2 kaşık kaymak (süt üstü dediğimiz kaymak yine, Deliorman sofrasının vazgeçilmezi:)
* 1 yumurta sarısı (terbiyesi için)
* ve karabiber
Yapılışı:
Sulandırılmış lahana turşusu suyunu kaynamaya koyuyoruz ve kuskusla biraz sıvı yağ ekliyoruz. Kuskus pişince içine kaymağımızı ekliyoruz ve altını kapatıp yumurta sarısı ile terbiyeliyoruz. Karabiberi de ekleyip 5 dk demliyoruz.
Bitti bile. Çok pratik ve lezzetli. Biz, fotoğrafta gördüğünüz gibi, isot ile tüketiyoruz. Çok yakışıyor lezzetleri. Umarım sizler de seversiniz.

6 yorum :

Unknown dedi ki...

ayy ben bayılırım ekşiye :) ama E. hayatta yemez onun yüzünden sevdiğim şeyleri yiyemez oldum ya :( Mesela insan pırasayı özlermi ben özlüyorum :( Etçil bizim ki varsa yoksa et :( Yemezse yemesin bende şuan normal karışık turşu suyu var pancar da koymuş içine mormor suyu o yüzden annem yaptı olurmu onunla denesem kuşum?

Bi de özlediiiiiiim :)

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

denemek lazım çok ilginç ellerine sağlık .

aksungur46 dedi ki...

çok değişik bir tarif.hemen denemem lazım çünkü ben çorba hastasıyım.canım bu güzelliği paylaştığın için çokkkkkkkk tşk.ler.kızımızda karne almış tebrikler ve iyi tatiller

Suzy dedi ki...

Müge: Fazla ekşi yapmayacaksın ama zaten, E nin yiyebileceği düzeye getireceksin. Yani terbiye yaparken çorbaya biraz limon sıkılır ya da yoğurt konulur ya, o kadarcık ekşi olacak ancak.
sonra pırasayı da etli yap gitsin. Sen et olmayan ksmından yersin. Babam da etçildir annem öyle yapıyordu:D Ordan biliyorum.
Normal turşu ile hiç denemedim. Karnıbahar suyu ile denemiştik olmuştu ama o da lahana türü sonuçta. Ne olur sonuç bilmem ama denersen paylaş da bileyim;) Kaymak unutma olmazsa olmaz bak heee:) Ben de özledim yarın kaçta titretsem seni azıcık...

örgüçantam: Afiyet olsun denerseniz, umarım seversiniz.

aksungur46: Çorba ben de çok ama çok severim. Yemeğe çorba yoksa başlamam asla! umarım siz de hoşlanırsınız.

Nil dedi ki...

Ben de Müge gibi muzdaribim. Tarif çok ilginç İlk defa duyuyorum. Ki ekşi hastasıyım. Maalesef ben de pırasa bamya hepsini özlüyorum. Ben bu sene ilk defa lahana turşusu yaptım ama beğenmedim. acaba onunla denesem mi? beğenmedimden kasıt annemin turşusuyla uzaktan yakından alakası yok:(

Tully dedi ki...

:)blog dünyasında bir hemşerim varmış meğer,nasıl grurlandım anlatamam:)ben deli ormanlı değilim kırcaalidenim de eşim deliormanlı:)çokkksevindim yaa...