22 Kas 2013

Pratik - Ev yapımı elma suyu


Lili meyve sularını sevmez. Okulda şimdilerde içmeye başlamış ama tercihi değil açıkçası. Kakaolu süt olsa bayılır! Yine de meyve sularını sevdirmek için daha doğal bir şekilde ona sunmak istedim, belki böylesi hoşuna gider bir zamanlar tarifini yazdığım ev yapımı konsantre limona gibi.

Öyle sıkmalı ezmeli bir tarif değil okuyunca emin olamayacaksınız belki ama inanın sonuç gerçek elma suyundan başka bir şey değil. Lezzeti konusunda garanti veriyorum. 

Tarifi: 1 kap yıkanıp dilimlenmiş elma (çekirdeğini temizlemenize gerek yok), aynı kapla iki kap su. Bunları büyük bir kaba alıyoruz.
Unutmayın ki koyduğunuz su kadar elma suyunuz olacak. Ne kadar çok isterseniz o kadar çok elma ve su oranını eşit miktarda arttırın. Ölçek hep bire iki. Elmaları 36-42 saat arasında suda tutup süzdükten sonra ocağa alıp şeker ilave ederek kaynatıyoruz. Süzerken elmaları ezmeye gerek yok.
Şeker miktarı 1 litre suya yaklaşık 100 gr (bir çay bardağı) ve biraz uzun süre dayanması için de 1 gr limon tozu. Şeker miktarını azar azar katın, elmalarınızın şekeri 100gr'ın hepsini dökmenizi gerektirmeyebilir. 
Elma suyu kaynadıktan sonra sıcakken kavanozlara dökülüp kapatılarak ters çevrilirse kışlık olarak uzun vade dayanır. İsterseniz şişelere de kapatabilirsiniz.
Kokusu sizi büyüleyecek emini. Afiyet olsun...

3 yorum :

kış güneşi dedi ki...

kendisi de suyu da çok faydalı eline sağlık canım

mine dedi ki...

annem kemodayken ne çok yapardım elma ve havuç suyunu tekrar başlamalı yapmaya hem güzel hem sağlıklı ellerinize sağlık

Filiz dedi ki...

aaa çok ilginç bir tarifmiş deneyeceğim inşallah..