3 Ara 2012

DIY - Yaka kolyeler


 Lili bir gece; "Annecim seninle çok farklı bir şey yapalım hadi, etkinlik gibi, keselim, boyayalım..." dedi. Saate baktım, yatma saatine daha bir saat vardı. Aklıma birşeyler yaparız diye sakladığım dixi bidonu geldi. Yere çalışma bezimizi serdik ve babacığı dixi bidonunu bize kesmesi için çağırdık. Şaşkın şaşkın; "Siz ne yapıcaksınız bununla?" diye sordu. "Kolye" dedim. "Plastikle mi?" diye sordu. "Evet, hadi kes." Dedim ve bıçağı uzattım. Merakla kesti ve başımızda beklemeye başladı, belli ki ne çıkacağını çok merak ediyordu. Plastik plakaların üzerine Lili'ye "Hadi üçgen çiz" dedim ve kurşun kalemi uzattım. Minik bir üçgen çizdi Lili. "Olmaz daha büyük!" dedim. "Sen yap anne" dedi. Üçgeni çizdim ve kestim. Sonra da aynısını kalıp olarak kullandım ve bir ikincisini çizdim. Sonra da verdim Lili'ye altın renkli oje ile boyasın. Ben ay şeklindekine geçtim. Onu da bir kasenin yardımı ile çizip dikkatlice makasla kestim (şuradaki gibi). Baba daha fazla dayanamadı; "Eee nolucak şimdi bunlarla?" Üçgenleri yanyana koyup anlattım. "Şuralarından iğne ile delip halka ile birleştireceğiz ve işte şu uçlara da zincir geçirip kolyeyi oluşturacağız!" Bize güldü ve gitti. Ama biz çok eğlendik! Hem kestik hem de boyadık işte...


  Zinciri geçirebilmek için iğneyi önce ısıtarak plastiğin mümkün olduğunca kenarını deliyoruz. Bu işlemi tabi çocuk yokken yaptım. Bir de kolyeleri boyadıktan sonra dışarıda - balkonda kuruttum. Oje kokusu Lili'ye zarar vermesin diye.
Gümüş renkli kolyeyi boyarken ben fırçayla darbeler vurarak boyadım. Böylece metalik boyanın efekti ile kabartma gibi görünüyor ama dokununca dümdüz olduğu anlaşılıyor. Bir de bebe yaka yaptım ve onu da beyazla boyadıktan sonra siyah oje ve kürdanla minik kuşlar çizdim. Bence en sevimlisi o oldu. Varyasyonlar üretmek de mümkün, taşlar, düğmeler, deniz kabukları yapıştırabiliriz, kumaşla ya da dantellerle de kaplayabiliriz.

Ekleme: Bebe yaka kolyenin kalıbını isteyen oldu yorumlarda. Ben kalıp kullanmadan çizmiştim kendim yaparken ama bilgisayarda çizmeye çalışınca ortaya daha zarif bir şekil çıktı.

Şuralarda da diğer plastik geri dönüşüm kolyelerim var. Keyifli kesip boyamacalar!

14 yorum :

ANTİGONE dedi ki...

ana-kız yaratıcılığınıza PES diyorum!!! bu kız seni de geçer, benden söylemesi ;p

Suzy dedi ki...

ANTİGONE: Geçmez mi? Scooterla dünya turu kimin fikriydi:D Geçti bile:D

Unknown dedi ki...

:) Liliyle birlikte hem eğlenip hemde güzel kolyeler üretmişsiniz ne mutlu size:) tebrikler ...

Kerime dedi ki...

hem eğlenceli hem yaratıcı bir etkinlik olmuş bayıldım :)
http://tatlibelaela5238.blogspot.com/
beklerimm :)

Melislicious dedi ki...

yazmasanız plastik olduğunu hiç anlayamazdık heralde:))) harika olmuş! ben de kartonla yaptım, üzerini kapladım kolaya kaçtım ama plastik gibi şekilli formlu olmadı. aferin lili'ye de ne akıllı maaşallah:)))

Burcu Ö. dedi ki...

Gümüş renkli olanı neyle boyadınız? Çok hoş olmuşlar. Benim de kendi yaptığım yaka kolyelerim var. Görmenizi isterim doğrusu... Sevgiler...

Huzur Moda dedi ki...

Yahu sole kolayindan incigi cincigi olmayan diy yaka kolye aradim gunlerce nette.bi tane bulmustum.vu varya bunlar super.....bosalan bir kabim oldugunda ilk isim bunu yapmak.ojelet ii fikir

Suzy dedi ki...

Burcu Ö: Bütün hepsi oje ile boyandı, gümüş renkli olanı flormarın ojesi, metalik gri no:112.

semforever dedi ki...

ellerinize sağlık :D

semforever-semforever.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Harika olmus ellerinize sglik ,en kisa zamanda bende deneyecegim.Seyda

HÜSNÜZAN dedi ki...

ellerinize sağlık,her beğendiğim yakaya nasıl bütçe ayırırım diye düşünüyordum.

Adsız dedi ki...

Rica etsem kuslu yakanin kalibi varsa eger yayinlarmisiniz?Tesekkürler.Seyda

Suzy dedi ki...

Seyda: Kalıpsız çizdim aslında elimle, yine de bilgisayarda benim yakanın kalıbını yapmaya çalışır - yayınlarım.

arch.fikriye dedi ki...

merhaba,siz bana dikiş ve kendi kıyafetlerinizi tasarlayıp yapmak konusunda ilham verdiniz. sizin yayınlarınızı ilgi ile takip ediyorum. devam edin lütfen.