30 Nis 2014

Yabancı Dil Sevgisi

Yabancı bir ülkede doğunca başka bir dil de ana diliniz gibi yine ana diliniz olmuş olur. Ben Bulgaristan'da doğdum ve ana dilim gibi konuşurum Bulgarcayı ancak Andrew Lloyd Webber'in müzikallerine olan sevgimden dolayı İngilizce konuşmaya pek bi meraklıydım lisedeyken. Yıllar içerisinde yavaş yavaş gelişti İngilizcem. Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinde verilen eğitim temelim olmuştu ve evet o sevdiğim tüm müzikalleri anlıyorum artık. Hatta Amerikan dizilerine sardım bu aralar. Ütü yaparken onları izliyorum ve o sıkıcı iş için artık can atar oldum diyebilirim. Kim bilir siz ne için seviyorsunuzdur yabancı bir dili. 


Farklı insanlar kültürler tanımak, yabancı bloglardan yemek tarifleri almak, dünyayı gezmek? Ya da nasıl hissediyorsunuz yabancı bir dili konuşurken? Benim için bulmaca çözmek kadar zevkli. Yukarıdan aşağıya, tersten bile cümleler kurmak. Çünkü bildiğim dillerin hepsi gramer olarak farklı ve farklı diziliyor kelimeler. Bazense aynı kelimenin ardına eklenen minicik bir takı onu farklı bir dilde yapıyor. Kültürlerin ne denli iç içe olduğunu hissediyorum o anda.
Yabancı dil öğrenmek globalleşen dünyada artık çok daha kolay. Lili çok şanslı. Yabancı ülkelerde eğitim almak bir başvuru kadar kolay. İnanılmaz geliyor kulağa.

Amerika dil okullarını okudum da, bir dili kendi ülkesinde öğrenmek çok daha köklü temel atan kaliteli bir eğitim oluyor inanın bana. Üstelik İngilizce çok zor değil sadece bir yıllık eğitim bile konuşma düzeyinizi çok yükseklere taşır. Lise eğitimi çok tercih ediliyormuş diye okudum Amerika Dil Okulları sitesinde. Yaz kursları da ilgimi çekti. TOEFL ve IELTS gibi sınavlara sizi hazırlayabiliyorlar ya da istediğiniz düzeyde ya da alanda eğitim alabiliyorsunuz ve hatta istediğiniz zamande kursa başlamak da mümkün. Üstelik istediğiniz şehirde okulunuzu seçebiliyorsunuz neredeyse. Amerika lokasyonundaki dil okulları özellikle New York, San Francisko, Boston, Miami, San Diego gibi şehirlerde olduğu düşünülür ama Washington'dan tutun da Texas, Seatle, Chicago, Philadelphia hatta Pittsburgh'ta bile bulunur. Eğitimlerden sonra staj imkanından da bahseden siteye verdiğim linkten ulaşıp detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

1 yorum :

Unknown dedi ki...

bulgaristan göçmen olduğunuzu bilmiyordum :) bende bulgaristanda dogdum ama çok az biliyorum ve anlıyorum. ingilizcem çok iyi olduğu için aslında hiç öğrenme ihtiyacım olmadı. birde bulgaristandada herkez türkçe konuşunca kırcaalide unutuldu gitti :)