9 Oca 2015

Açma Tarifi


Bu gün yaptım ve Lili malesef Yelken Kulübü ile İstanbul'a bir ödül törenine gittiği için ilk tadan ben olmak zorunda kaldım:( Sonra komşum geldi ve bu ev ne güzel kokuyor böyle dedi:) Diyetteymiş de açmaların en miniğini tatmak istedi ama en miniğin bir büyüğünün en minik olduğunu iddia etti:D Ben de onu verdim tabi ki:D Sonra eşim geldi ve en miniğini tatmak istedi. Anlamadım benim yaptığım bu açmalara karşı bu temkinli tutum da neydi! Açmasını bitirince bir de ikincisini isteyip de yerken "Pastahanelerinkinden daha iyi olmuş" demez mi:D" 
Övünme faslını bir paragraf kadar uzattım yeter di mi? Şimdi tarife marş marş:



Malzemeler ve yapılışı :
1 su bar. ılık süt
2 paket Dr.Oetker maya 
4 çor. kaş. şeker
karıştırılır ve maya göz göz olana dek beklenir.
1 su bar. ılık su
1 su bar. sıvı yağ
2 yumurta (birinin sarısı üstüne)
2 tat. kaş. tuz
eklenir ve yaklaşık 1 kg un yavaş yavaş eklenerek karılır.
Hamurun kıvamı elinize az yapışacak kadar yumuşacık bir hamur olmalı hani pamuk gibi dokunması zevkli, yoğururken elinizi yormayan, kas istemeyen bir kıvam;) (Kulak memesi kıvamı demiyorum o laf yüzünden hamur işi yapmadım yıllardır:)
Şimdi hamuru sıcacık bir kenara koyup 1 saat kadar bekleyin. Hamur iki katına ulaşınca hamurdan limon kadar parçalar koparıp uzun sosis gibi şekillendirin. Burarak tepsiye koyun ve simit gibi iki ucunu birleştirin. Yarım saat daha sıcacık bir yerde kabartınca üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam ya da çöreotu serpin. 180 - 190 derecede kızarana dek pişirin.
En güzeli de o gün tüketmektir, benden söylemesi.

5 yorum :

Adsız dedi ki...

elinize sağlık çok güzel gözüküyor mutlaka tadıda öyledir benim sormak istediğim yumurtanın beyazı hamura katılıyor mu ? teşekkürler

GÜLENGÖRÜCÜ hobi dünyası dedi ki...

ellerınıze saglık nefıs gorunuyor

Miskin ve Beceriksiz :) dedi ki...

En sevdiğim hamur mamülür açma,vir çok kere denedim pastaneler gibi yapmayı ama olmuyor ne yazık ki,siizin yaptığınızın püf noktadı iki adet maya konuyor olması olabilir mi acaba? Ellerinize sağlık süper görünüyorlar.

Suzy dedi ki...

Adsiz: 1 yumurta içine 1i de üstüne koydum. Beyazını da kattim içine. Tarife ekleyeyim! Teşekkürler.

Gulengorucu hobidunyasi: teşekkür ederim.

Miskin ve beceriksiz: asıl tarifte yaş maya diyordu ama bende kuru maya vardı ben de una göre mayayi dengelemeye çalıştım. Bilmeden püf yarattiysam ne mutlu bana :D bence hamurun kıvamı önemli. Ele az yapışacak kadar yumuşak olmalı.

Miskin ve Beceriksiz :) dedi ki...

Teşekkür ederim canım:)