18 Şub 2016

Bansko Kayak Merkezi

Bansko Gondola (kapalı liftler)

Geçen sene kayak yapmak için sık sık gittiğimiz Pamporovo'nun hotel fiyatları iki katına çıkınca bu sene yeni destinasyon araştırdık ve Bansko'ya karar verdik. Bansko Avrupa'nın 3. en büyük kayak merkezi olmakla övünüyor. Peki benim bansko ile ilgili izlenimlerim neler, buyurun eksisiyle artısıyla Bansko Kayak Merkezi değerlendirmemiz. 
Kış bitmeden okunmalı!
(Dikkat: çok fotoğraflı yazı!)



Lili okulunun yarıyıl tatilinde 11 gün gibi uzun bir yelken kampı dönemi geçirince ve bu kamp da bizden uzak Bodrum'da olunca, onu çok özledik ve birlikte zaman geçirebileceğimiz minik bir tatil planladık. Geçen sene Pamporovo'da gittiğimiz hotel liftlere yürüme mesafesinde olunca orayı çok sevmiştik ama bu sene, yukarıda yazdığım gibi fiyatlar ilginç bir şekilde çok yükselmiş ve biz de bunu bir işaret olarak algılayıp alışkanlığımızı değiştirmeye karar verdik. Bansko'yu seçtik. 


Yola çıktığımız gün hava harikaydı, yolculuk çok keyifli geçti. Büyük ihtimalle instagramdan paylaşımlarımı yakalamışsınızdır ( takibe almak isterseniz; @lilibebek ) Dağda ilerlerken çok güzel köylerden geçtik, rengarenk çok şirin evleri olan... Yol kenarında reçel satan teyzelerden ev yapımı yeşil ceviz reçeli aldık, Lili'nin en sevdiği! 


Bansko'ya gelmeden Banya isminde bir yerleşim alanında idi kaldığımız hotel. Banya'da termal hoteller olduğu için, kayaktan sonra termal havuz ve sauna keyfi yaşamak istediğimiz için o bölgeyi seçtik. Yoksa şehrin merkezinde gayet güzel hoteller var. 
Tam 10 yıl önce Bansko'ya gitmiştim ve o zamanlar tüm bu hoteller yeni inşa ediliyordu. Fiyatların Pamporovo'dan daha uygun olmasının sebebi de hotellerin çok olması! Ayrıca restoran ve bar club tercihleriniz de çok daha fazla. Gençlere minik not; Bansko'nun gece hayatı daha aktif, tabi kayaktan sonra haliniz kalırsa!



Diğer gün kayağa gitmek için hotelin servisine bindik ve yaklaşık 3,5km ilerledikten sonra Bansko'ya geldik. İlk önce ekipman kiraladık ki kiraladığımız yerdekiler her zamanki gibi iş ödemeye geldiğinde başta konuştuklarının çok dışında ödeme talebinde bulundular. Yine tatsızlık ama bu başımıza ilk defa gelmiyor Bulgaristan'da, canımızı sıkmıyoruz! Sonrasında ski pass-larımızı almaya gittik. Güncel fiyatları siz de buradan öğrenebilirsiniz.
Bir eksi daha vermem gerekirse gondollara binilen kuyruk dehşet uzun! Hiç yakıştıramadım dünya üçüncüsüne! Ancak çözümü de yok gibi görülüyor. Uzun sırayı beklemek istemeyenler için servisle de dağa çıkış yöntemi geliştirilmiş ancak sayı yetersiz ve orada da kuyruk oluşuyor. Servise aynı ski passınızı okutarak biniyorsunuz yani ücret ödenmiyor. Dağa çıkış süresi liflerle aynı, zaman kazanamıyorsunuz hatta dağda sık sık trafik sıkıştığı için gondoldan daha uzun sürede çıkmanız bile mümkün.
 Bunderishka Polyana kapalı liftlerin (gondol) ikinci durağı, oraya çıktığınızda Pamporovo'dan çok daha fazla pist bulacaksınız bu nedenle haritanızı yanınıza almayı unutmayın ya da cep telefonunda application indirin burada. Bu arada dağdaki her kafede de internet mevcut bu nedenle applicationdan yolunuzu ya da yerinizi hemen görebilirsiniz. Oradan diğer açık liftlerle daha da yukarıya çıkabilirsiniz. 
Eğer başlangıç seviyesinde iseniz ya da amacınız sıkı spor yapmak değil de keyif almaksa, sadece gondolu kullanın ve ikinci durakta inin. Bu bölgeden aşağıya yaklaşık 7km yürüyüş pisti denilen bölge, Pamporovo'nun yeşil pisti ayarında bir bölgedir. Orada rahatlıkla kayak deslerinizi de alabilirsiniz. Zaten ders alacaksanız sizi öğretmeniniz yönlendirecektir. Sadece gondol parası ödediğinizde tüm günlük çıkış hakkı değil tek çıkış ve iniş elde ediyorsunuz haberiniz olsun. Gondolu tüm gün kullanmak için de ful kartı ödemek zorundasınız. Sadece hoteller daha ucuz pistler değil!
Diğer pistlere gelince üstte gördüğünüz Todorka zirvesi. Mavi pistle iniliyor ancak seviyesi Pamporovo kırmızı ayarında. Özellikle snowboardçuların öbek öbek yaptığı yani neredeyse bozduğu bir alana denk gelirsiniz tabi freestyle ski severler bayılır buraya! Siyah pistleri çok sert yamaçlı ancak Dünya Ski Kupasına ev sahipliği yapan bir kayak merkezinden beklenen de budur. Genellikle Avrupalı iyi sporcuların antrenman yapmak için tercih ettiği bir merkez burası dolayısı ile boş boş gezinmeye gidene rastlamak daha az mümkün. 

 (kar yapım makinaları kabusum, önünü görmek ne mümkün)

Pistlerin genişliği süper ve bakımını da çok daha kaliteli buldum. İlk kaydığımız gün hava sıcaklığından dolayı erimeye başlayan karı diğer günkü yağmur ve ılık hava iyice bulamaca çevirince gece birden havanın eksinin altına düşmesi ile pistler üçüncü günümüzde artık buz olmuştu ancak dağda kar yapım makinaları tüm gece çalışarak yeni karla yolları kapattı. Tabi ki snowboardçular özenle kapatılan pisti yine bozdu ve sık sık buzlu alanlar görünmeye başlayınca pistte şenlik o zaman başladı. Bir ara üstümden bir kadın öyle hızla geçti ki neye uğradığımı şaşırdım. Yere ne zaman düştüğümü anlamadım ama içimdeki organların o darbe ile nasıl öttüğünü sanırım asla unutamayacağım. Neyse ki ne kadında ne de bende bi sakatlık yok. Ucuz atlattım!
 Yerde buz olduğunda kayağınızı kontrol etmek mümkün değil dolayısı ile o kadın gibi panik yapmak yerine buzu geçmeyi bekleyin ve kontrolü ele almak için karlı alana gelmeyi bekleyin, benden minik bir kazazede tavsiyesi. Yoksa süper keyifli bir hobi. Sadece soğukkanlılığı asla bırakmamak lazım. Paniğe teslim olduğunuz anda kendinizi ve bir başkasını tehlikeye atmış olursunuz. Müthiş bir spor.

(Eski Türk Hamamı - Banya / Bulgaristan)
Son olarak dönüş yolunda da Banya'daki kaynak suları gezdik. Çeşitli özelliklerde yer altı suları var bu yerde. Kimisi gözlere iyi geliyor, kimisi eklemlere, imun sisteme, kaslara ve ağrılara şifalı.
 Bu eski Türk Hamamı da zengin bir Türk ailesi tarafından köye hediye edilmiş vakti zamanında. Hamamda kullanılan su, yer altından kaynayan çok sıcak su, yani ısıtmaya değil soğutmaya ihtiyaç duyuluyor. Avrupa birliğinden alınan desteklerle bu hamam kalıntıları yeniden restore edilmiş ve bu şekle kadar getirilebilmiş. İçi kullanılacak durumda değil ancak eski değerlerin korunduğunu görmek duygulandırdı. Yolumuzun üzerinde olsa eski Bulgar hamamını da görmek istiyordum ama sınıra varmak için yolumuz uzundu. Onu da bir dahaki sefere bıraktık.

4 yorum :

gooogoook dedi ki...

Herzaman ki gibi çok güzel bir yayın olmuş, bilgilendirici bir gezi yazısı. Günlerin dolu ve güzel geçişine bayıldım. Tatil planlarında elbette öncelik miniklerin programında oluyor bu arada farkındayım, lili şimdiden programların yoğunluğuna alışmış görünüyor,Lili ile güzel ve keyifli bir gezi olmuş, okurken keyif aldım Suzy ciğim, Sevgiler.

Suzy dedi ki...

gooogook: Teşekkür ederim canım. Dilerim gitmek isteyenlere yol gösterici olur. Biz de bir yerleri gezmeden önce bloglardan bilgi ediniyoruz. Bu nedenle paylaşmak bir borç neredeyse...

sherry1991 dedi ki...

Nice environment!

Ball Gown Wedding Dresses

Unknown dedi ki...

nice nice nice

Wedding Party Dresses