30 Eyl 2009

Etiket yoketmece

Lili'nin daha önce kırmızı hırkası ile kombinlediği kırmızı eteğinin üstünde sarı yazılarla etiket yazınca yeni bolero ceketine uymadı ve ben de bunu pratik bir yöntemle yok ettim. Evde el altında bulunan marteniçkaları bunun üzerine diktim ve işlem çabucak bitti. Peki Marteniçka nedir derseniz onu da anlatayım:
Bulgaristan'daki bir geleneğe göre Mart ayının gelişi ile birlikte bileklerine kırmızı ve beyazlı böyle ipler bağlarlar ya da böyle kırmızılı beyazlı yukardaki gibi süsleri yakalarına takarlar. Bu süsler ilk leyleği görmelerine kadar üzerlerinde durur ve yazın ilk leyleğini gördüklerinde çiçek açmış bir ağacın dalına asar ya da bir taşın altına saklarlar. Bu arada da dilek tutarlar. Bu dileğin de mutlaka gerçekleşeceğine inanırlar. Bu inanışın kökeni hakkında çok rivayet olmasına karşın ben hangisinin gerçek olduğu konusunda karar kılamadım. Bence her toplumda baharla ilgili batıl inançlar var bu da Bulgarlarınki diye düşünüyorum.
Ben de Bulgaristan'daki sevdiklerimden bu hediyeleri her Mart alırım ve atmam. İşe yarayacaklarına emindim.

6 yorum :

dedi ki...

Olá, amiga!
Lindos trabalhos. Parabéns!
Grata pela companhia.
Tudo de bom e muita paz e luz no coração.
Carinhosamente,
Dô.

Tugba dedi ki...

ne kadar güzel bir gelenek. ben bayılıyorum adetleri , gelenekleri uygulamaya...

bence bunlardan biraz daha bahsetmelisin :)

Suzy dedi ki...

Do: I don't understan your language DO. If you now, write me in English please. Thanks for visiting my blog and writing comment. See you...

Cutie Bunny: Beğendiyseniz bahsederim tabi. ben de senin bloğuna baktım çok beğendiğimi buradan yazmalıyım canım. sevgilerimle...

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Onun kızrmızı eteğini de yesinler, çok şirin olmuş :) özledim kuzuşun sesini ama bu aralar hastalıklardan doğrultamadım ki kendimi :( Hoş senin de evde durduğun yok ya neyse :P

embir dedi ki...

marteniçka doğru mu yazdım, süper eğlenceli bir inanışmış. Çok hoşuma gitti. Etekte istenilen forma gelmiş daha ne olsun.

Suzy dedi ki...

Volkan-Kaldera: Biliyorum canım benim aradığını eve gelince gördüm. Söylediğin gibi evde durmuyorum. Nerede olduğumu biliyorsun zaten sen. Okudum bloğunda çok üzüldüm Kaldoşuma, biraz ağladım ama geçti. Sizi çok seviyorum, çabuk iyileşin.

Embir: Aynen doğru Embirim. Marteniçkaları sevdiysen martta böyle bişey yapabiliriz ne dersin. İlk önce ben sana yollarım mesela. Sonra da sen istediğine ellerinle iplerden bi marteniçka uydurup yapıp yollarsın:) Süper fikir. Ben başlatırım... Belki bütün blog camiyasının dilekleri tutar beee... Sen bana mailla adresini at en iyisi martın 1ine kadar:) Daha vaktin çook var.