6 Tem 2010

Lili'den Tortellini

Lili en çok hamur işlerini seviyor, (kime çekmiş acaba;)! Makarnalara da bayılıyor. Ben de ara sıra mantı yapıp onu daha da çok sevindiriyorum çünkü mantı yapmak demek oyun da demek. Oyun hamuru oyuncakları ile bir çok eğlence çıkıyor Lili'ye ben hamur işi yaparken. Çaktırmadan yenilen hamurlar beni tek endişelendiren kısmı bu oyunun!
Şimdi sizlere Lili Usta'nın kendi elcağızlarıyle sizler için açtığı tortelliniyi anlatayım. Bu tortellini denilen şeyi uğraşmadan marketten de alıp pişirebilirsiniz. En güzel tortellininin Barilla'ya ait olduğunu söyleyebilirim. Yok ben ellerimle yapıp yediririm aileme diyorsanız o kadar da zor değil. Bildiğiniz peynirli mantı bu!
Malzemeler (2 kişilik):
1,5 su bar. un (hamur karılırken 2 bardak una tamamlanır)
1 yumurta
1/4 bardak su
1/2 çay kaşığı karbonat (soda)
(içine beyaz sert peynir ya da evde ne varsa!)
Yapılışı:
Hamuru karıyoruz ve unu yukarıda yazdığım gibi 2 bardağa hamuru kararken tamamlıyoruz. Mantılarda güzel olanı sert bir hamurunuzun olmasıdır. Gerekirse ve arzu ederseniz daha sert hamur için biraz daha un bile katabilirsiniz. Hamur hazırlanınca onu 30dk bekletin. Bekletirken onu 4 topa ayırıp üzerini kapatın. Köyde anneannem unla kapatırdı hamur toplarını ama ben temiz poşetle kapatıorum. Bundan sonra hamurunuzu yarın da açabilirsiniz. Buzdolabınızda 2 gün kadar sizi bekleyebilir. Sadece bu süre içinde hamur biraz kararacaktır, endişelenmeyin lezzetinde bir sorun olmaz ancak görüntü güzel olmayabilir.
Sıra açmaya gelince aşağıda Lili'nin 1-2 resimde size gösterdiği gibi hamur topunuzun üzerinden merdaneyi bir ileriiiii bir geriiii gezdirerek açın:) (Daha nasıl anlatsın yavrum bilmem ki:) Hamuru baklava hamuru gibi ince açmaya çalışmayın çünkü mantı yapıyoruz! Açtığınız hamurdan 2,5 cmlik kareler kesin ve içine peynirinizi koyun. Sonra hamuru üçgen olarak kapatın. Parmağınızı 5. resimdeki gibi üçgenin üzerine koyup kulakları kapatın. İşte katlama şekli de budur. Hepsini aynı sistemle yapınca kaynamış tuzlu su içinde gerektiği kadar pişirin.
Servisinde sebze sote yaptım. Sizler arzunuza göre istediğinizi koyabilirsiniz.


Sebze sote için: Julyen doğranmış sebzelere ihtiyacınız var. Havuç, kabak, mantar, domates, biber hatta soğan ve sarmısak arzuya göre...! Yüksek ateşte zeytin yağı ile hafif kızartıyoruz ve isterseniz kızarma esnasında soya sosu kullanabilirsiniz benim gibi. Ben onun lezzetinden vazgeçemiyorum. Kızartma sırasını sebzelerin sertliğine göre seçtim. En son da domatesleri ekleyerek hafif sulu ve ekşimsi bir sote elde ettim.
Tortellininin üzerine soteyi ve onun da üzerine yoğurdu koyarak tamamladım.

14 yorum :

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Ellerinize sağlık, baya uğraştırıcı ama çok leziz görünüyor.

ernur dedi ki...

lili prensesin ellerine sağlık :)
yavaş yavaş mutfak işlerini lili ye bırakıyorsun galiba annesi :D))
bi de evişerine başladımı sana yapacak şey kalmayacak :D))
kocaman bi maaşşşşşşaaaallllahhhhh....

ikimiz dedi ki...

yavrum benim ne tatlı şuna bak şebek ohh kocaman öpüyorum liliyi ellerine sağlık nede güsel görünüyor maşşallah hamarat olcak belli ee annesine çekecek yani :D

Suzy dedi ki...

hobibox: güzel şeyler emek ister tabi uğraştırıcı ama bütün aile seviyoruz ve sofraya oturmak büyük bir heyecan haline geliyor. anlayacağın değiyor emeklere:) teşekkürler yorumun için...

ernur: maşallah kızıma tabi:) Sırtım yere gelmez ne diyosun:) Görmüyo r musun fotoğrafta ne kadar itinayla açıyor hamuru yavrucuk... Babasına "şüpyis" yapıyor o! Alemsin ernur, güldürdün beni gene:) Postu yazarken de onun fotoğrafına bakıp bakıp gülmekten yazamadım. Bayağa uğraşıyor be, saç baş dağınık:) Teşekkürler canım...

ikimiz: Ha şunu bileydin, dışı babasına içi bana benzer...ııı,... yani kısmen;)yok yok, içi de dışı da daha çok babası ama benden de müzik kulağını almış be canım!

Unknown dedi ki...

O minicik eller yapar da güzel olmazmı hiç mügesi de gelicek ki az kaldı ne getireyim minik kuzuya :)

Suzy dedi ki...

Müge: Mügecik sağlam gelsin yeteeer:) Kuzuya bir şey getirme! heeee!

Unknown dedi ki...

Hahah mis kokulu kremler sabunlar geliyo sen böyle deyince aklıma napsam getirsem mi ki :))

Suzy dedi ki...

Mügeeeee.... Müge dediiim:) Hele krem! Hele krem! Sakkın görmeyeyim aaaa, yeter sizin ikinizden be. Birdiler iki oldular başıma. Lilisiii Mügesiii, allahım yoracaklar beni, bir de sevmesem sizi. Canım benim. Tatilin tadını çıkar.

Keddy- Selen Akgül Sungur dedi ki...

leziz leziz lezizzzzzzzzz
görünüyor....
bayılıyorum bende....

Suzy dedi ki...

Keddy: öyle heyecanla yazmışsın ki gene canım istedi. ohhh mis gibi, hmmm oldu mu bu şimdi Keddycikim ama:(

Keddy- Selen Akgül Sungur dedi ki...

suzy,
bugün sokakta yürüken kendi kendime dedim ki eve git suzynin sitesini aç tarife bak ve yap!! birazdan mutfağa gidiyorum :) ellerine sağlık tekrar :)

Suzy dedi ki...

Keddy: Belki ben bu cevabı yazarken artık yemişsindir bile tortellinini... Lili'nin okul işlerinden bloğuma uğrayamaz oldum. Beğendin mi merak ediyorum. Umarım sevmişsindir. Mantı seviyorsan zaten seversin gerçi de benden de sana aaafiyet olsuuun:D

iki dirhem bi çekirdek dedi ki...

süpermiş ya ben de deneyeceğim...

Suzy dedi ki...

iki dirhem bi çekirdek: afiyet osun...