15 Tem 2010

Somon elbise

Bu yazın iki düğünü için hazırladığım abiye elbisemi somon rengi ile çalıştım. Üstteki siyah dantel bu elbiseyi tasarladığım gün hayat kurtarıcı olmuştu benim için. O olmasaydı bu elbise olmazdı. Ya da ilham kaynağım o oldu desem yeridir. Ne diksem diye hayal kurarken bir anda bu dantel ve onunla somon renginin uyumu geldi aklıma. Dantelin üzerine de çeşitli taşlar yapıştırdım ki parlasın ve biraz daha göz doldursun. Omzumdaki güller ve başımdaki taç bu kumaşı son minik üçgenine kadar kullandığımın kanıtıdır. İlaçlık bile kalmadı:) o kadar! Ama daha önce de bu somon tunik değişiminde ve bu taçta da onu kullanmıştım zaten. Görevini fazlası ile yaptı.
Tabi taçsız olmuyor böyle gecelerde. Saçım kısa olunca ne şık bir topuzum ne de lüle lüle dökülen iri buklelerim olabiliyor. Bu yüzden Suzy der ki "Taçsız çıkmam abiii!".
Az daha unutuyordum. Sol üstteki siyah dantel ojeleri ilk defa deneme fırsatı buldum. Bu elbiseyi ilk giydiğim gece onlarlaydım ancak itiraf edeyim anne olanlara göre değil, çok korumalısınız. Bir daha yapmam.
Elbiseme eşlik eden çantam da gelinlik çantamdır.
Bu aralar abiye fikri isteyenlere sanırım bir fikir olmuştur. Biraz nostaljik bir görüntü ile gecenin en farklı ve dikkat çekici hanımı olabilirsiniz. Üstelik bu kadar basit bir elbise ile... Bir de elbisenin büstten aşağıya salınması onu her vücut tipinde kadına yakışır kılıyor. Çünkü hoşça bütün hatları kapatıyor.
Bu noktada çok seçici olun; sevdiğiniz her model size yakışmayabilir. Vücut tipiniz abiye elbisenizi belirlemenizde çok belirgin rol oynamalıdır. Ancak bu şekilde şık olabilirsiniz. Aksi halde insanlar elbise güzel ama ona yakışmamış, şurası sarkmış, burası pörtlemiş gibi yorumlar yapar. Vücudunuzu tanıyarak işe başlayın ve kusurlu hissettiğiniz bölgeleri yazın, sonra iddialı olduğunuz yerleri...örneğin: bacaklarım kalın ama belim ince. Bunu yazdıktan sonra belinizin inceliğini ortaya çıkaracak modelleri seçip bacaklarınızı hoşça örtecek modellere yönelin. İşte bu kadar. Elbette kusurlu bölgeler birden fazla olabilir. O zaman da onları kapatacaka minik değişiklikler yapın elbisede ya da elbisenin üzerindeki aksesuarları coşturmaya bakın ki insanlar elbisenizin şıklığına bakarken sizin kusur diye gördüklerinizi göremesin:) Göz aldatmasına gidin. İşte benim yöntemlerim kendimce bu kadar.

26 yorum :

Gizzy dedi ki...

BAYILDIM!!!çok güzel!!!somon ile dantelin uyumu muhteşem olmuşşş:)

Elif UYSAL dedi ki...

Elbiseye bayıldım şapka süper olmuş,delisin sen yaa:)

ANTİGONE dedi ki...

elbise harika olmuş canım, çok yakışmış. ama ben ojelere bittim!

Suzy dedi ki...

Gizzy: Teşekkürler, daha düğün olsa da giysem:)Ben de bayılıyorum.

Pride: Nasıl deli zır mı;D haha:) Dur bakalım senden deli olmayalım, sanki snowboard yapan benim, deli diyene bak:)

Antigone: valla yaparsan şimdi yaparsın ojeleri, bebekle zor, dedim ya çok korumak lazım. Hemen yap o zaman yoksa gelip benim blogta fotoğrafta görürsün siyah dantel ojeyi:) Hadi tavşanım öperim ikinizi birden.

smell.beatiful dedi ki...

gercektende cok güzel olmuss:)hele dantele bayıldım:)

Suzy dedi ki...

smell.beatiful: teşekkür ederim. çok sağ ol.

bahar yorgun dedi ki...

herzamanki gibi çok şıksın canım... merak ediyorum şimdi evde bu kadar elbiseyi nereye koyuyorsun :))

Suzy dedi ki...

Bahar Yorgun: ühüüü yarama tuz basmaaaa:( Dolabım yamuldu resmen. Yeni eve çıkamk için sabırsızlanıyorum ve orada onları koymak için daha çok yerim olur umuyorum.

ikimiz dedi ki...

ellerine sağlık canım

Suzy dedi ki...

ikimiz: teşekkür ederim.

Kürksever dedi ki...

Elbise çok hoş görünüyor, özellikle siyah dantel-somon uyumu.

Yalnız bir sorum olacak. Bel bölgesine kemer vs çalışılmayınca, büstten eteklere kadar upuzun bir bölge tek renk somon kumaşla geçilmiş oluyor ve bu da kıyafeti fazla durgunlaştırmış olmaz mı?

Fotoğraflardan anladığım kadarıyla göğüs bölgesine hafif büzgüler koyarak kumaşın eteğe doğru pile gibi dökülmesini sağlamışsınız. Bu yeterli oldu mu?

Suzy dedi ki...

Coşkun Hürsel: öncelikle teşekkür ederim.
Sorunuza gelince; Evet kıyafeti durgun yaptığı konusunda hemfikiriz. Daha çok dokunuşlarla elbise çok daha hareketli olabilirdi ancak katıldığım ortamlarda insanların ne kadar sade olduğunu düşünürsek, başımdaki taç ve omzumdaki güllerle zaten göz doldurucu oldu yani acemilikle göz yormak istemedim. Çünkü bazen fikirler hayallerde ne kadar müthiş olsalar da uygulayan yeteri kadar profesyonel değilse (benim gibi:) o zaman sonuç fiyasko olur ve şık olmaya çalışırke komik duruma düşülür. Yani elbiseye fazla müdahale etmemem acemiliğimden. Saten bir kumaşla kemeri ben de düşündüm ama sanırım dantel, üzerindeki taşlar, güller ve bir de saten kemer eklersem sonucun çok göz yorucu olmasından korktum. Bir yandan da o sateni doğru oturtmak var terzi mankenim bile olmadan kendi üzerimde imkansız gibi adeta. Sanırım hayal ettiklerimi gerçek hayata aktarmak için daha çok ekipmana ihtiyacım var ancak bunlar maddi imkanlarla sınırlı elbette. Ben ipucu olarak yine de yaptıklarımı yayınlıyorum ki bir çeşit start olarak alınsın. Sonra isteyenler kendi yetenek ve tecrübeleri doğrultusunda varyasyonları çoğaltırlar. İlginiz için çok teşekkür ederim. Çok detaylı görüşleriniz ve eleştirilerinizi bana iletmeniz çok mutluluk verici. Zira yaptıklarımı tartışacağım tek ortam sadece burada var. Tekrar tekrar teşekkürler.

Evimin dekoratörü Esin dedi ki...

Suzy, ellerine sağlık. Eski mezuniyet elbisem bu renkti. Keşke senin kadar iyi dikiş yapabilseydim o zaman bu modeli kesin denerdim. Valla ne diyim Helal olsun... Güle güle giy.

Suzy dedi ki...

evimindekoratörü: Teşekkür ederim. Ben bu rengi bu sene sevebildim. Doyana kadar da kullanıcam bir süre daha. Sen daha ne zamanlar kullanmışsın. Afferim:) Ben de teşekkür ederim iltifatlarına. Çok sağ ol.

Nur dedi ki...

Off suzi ya ben bayıldım bu elbiseye inan bittim ya, keşşşke birazcık olsa dikişten anlayabilsem Allahııım çok hoooş...

Suzy dedi ki...

Nur: Oyyy kıyamam ben kuşuma:) Al bi dikiş makinası bir de buna sardır:) Ne diyeyim. İstemek başarmanın yarısıdır;)

suhuba dedi ki...

Çok güzel. Nasıl yaptınız. Harika gerçekten. Sizede ayrı yakışmış. Saçlarda tamamlamı. Ben çok beğendim. Sizde bunun pratik yapılışı vardır eminim. :)
Ellerinize sağlık

Suzy dedi ki...

Suhuba: Tamam anlatayım gerçekten çok basit. Esnek bir kumaşı astar yapıcaz. Her şey onunla başlayacak. http://lilibebek.blogspot.com/2009/07/mavi-jarse-elbise.html bu adresteki 4 numaralı kalıptan devam edin. O eteği büste doğru direkt olarak straples elbise yapacak gibi yükseltin (dümdüz yukarı) ve geniş lastik geçirebilecek bir tünel dikmek için mesafe de ayırın. Elbisenin astarını lastiğini de sıkıca takarak bitirin. Bunun üzerine büst kısmına danteli oturtun. Alt büzgülü eteği ise boyunuza uygun kumaşla (ince makara lastik ile büzdürün) (buu üzerinizde esnemesi için yapıyoruz, böylelikle elbisenizi tamamen fermuarsız olarak giyeceksiniz). Büzdürdükten sonra dantelin altından görünmeyecek şekilde onu büst altına oturtuyoruz. Artık elbisenin kalan süsleri size ait. Taşlar veya güller yada benim gibi hepsi... Keyfinize kalmış. Bu kadar kolay işte:)

Burcu Çalışkan dedi ki...

hem renk hem model hem de saç aksesuarıyla çok hoş olmuş herşey, ellerine sağlık

Suzy dedi ki...

Burcu: Çok teşekkür ederim. Beğenmene çok sevindim.

Kürksever dedi ki...

Sevgili Suzy, maddi imkan konusunda bir şey diyemem ama bence sizde yetenek var, azim var, hayal gücü var. "Acemiyim" "profesyonel değilim" diyerek kendinize haksızlık yapmayınız. Çok daha güzel işler çıkaracağınızı biliyorum. Başarılar diliyorum.

Suzy dedi ki...

Coşkun Hürsel: Bir daha dememeye çalışacağım o zaman ama sanırım bir okula gitseydim kendimi daha iyi hissederdim. Bizim ailemizde okulunu okumazsan o işi yapamazsın gibi bir fikir vardır genel olarak. Açıkçası kendimi bu konuda eleştirip nasıl yol katedeceğim konusunda yıprattığım bir günde bana bu mesajı yollamanız önümdeki kapalı perdeyi aralattı. Belki de başarıyı gerçek hayatta yakalayamamın sebebini buldurdunuz bana. Ne demek istediğimi anlamadığınızı biliyorum ama inanın şu anda benim için en doğru cevabı çıkarttınız içimden. Size ne kadar minettar olduğumu anlatamam.

suhuba dedi ki...

Selam,
Tarifi için sağol aöa 4. kalıbı göğüs üstünden başlayarak tek parça kullandıüını anladım. Göğüs kısmına büste danteli oturttun. Okey. Ama alt büzgülü etek nedemek. Anlayamadım. Elbise tek parça kumaştan çıkmadı yani öyle mi? eteği ise boyunuza uygun kumaşla (ince makara lastik ile büzdürün) (buu üzerinizde esnemesi için yapıyoruz, böylelikle elbisenizi tamamen fermuarsız olarak giyeceksiniz). Büzdürdükten sonra dantelin altından görünmeyecek şekilde onu büst altına oturtuyoruz buna görede 2 parçadan oluşmuş yani???? Şu grafiklerin olsa hiç yorarmıydım seni hiç?

Teşekkür edttim.

Suzy dedi ki...

Suhuba: Yukarıda yazdığım gibi "Esnek bir kumaşı astar yapıcaz." demişim: elbisenin astarı var!!!Elbette buradan anlaşılıyor ki tek parça değil. Ki olsa şifondan içim görünür:D Astarı elbisenin temeli yapıyoruz. Yani kalıbı astar için kullanıyoruz. Yani astar elastik kumaşla dikilecek. Sonra o şifon kısmı (alt etek işte) da ince lastikle büzgülüyoruz, büstün altına tutturuyoruz, üzerinde de danteli koyuyoruz göğüs kısmımıza (doğru anlamışsın).
Nette anlatımı ben de hiç bir zaman anlamıyorum ki anlatabileyim. Çizim için ise bir daha bu tür bir elbise dikersem çizerim - anlatırım. Söz!!!

Unknown dedi ki...

BEn acemi Dikişe merakli Birisiyim Sizinde hayranınızım
Bu elbiseye bayıldım
MAyısın sonunda Nişanlımın cok yakın tanıdıgının Dügünü var ve ben cok sık olmak istiyorum
Böyle bir Elbise Dikmek İstiyorum bana yardımcı olurmusunuz
Nasıl bir kumas kullanmalıyım
Böyle bir Danteli Nereden bula bilirim
Astar için nasıl bir astar secmeliyim
Teşekkürler

Suzy dedi ki...

hicran öztürk: Selam Hicran. Bu elbiseyi dikmek gerçekten çok basit. Dikmek için ben astarı şifonun aynı renginde bir penye kullandım. Dantel ise çok esnek olmalı. Bütün malzemeleri pazardan temin ettim. Elimden gelen her türlü yardıma hazırım elbette. Sorun varsa çekinmeden sorabilirsin. Sevgiler...