22 Tem 2009

Deliorman Pidesi


Pide, Deliormanda börek demektir. Bu yüzden hayalleriniz yıkmamak için baştan söylemeliyim ki tahmin ettiğiniz tarzda bir pideden ziyade bir börekle karşı karşıyasınız.
Deliorman sofrasının ana mazlemesinin kaymak (süt üstü) ve diğer süt ürünleri olduğunu söylemiştim daha önce. Bu pideyi de süt ürünleri ile yapıyoruz. Ayrıca belirtmeliyim ki süper pratik bir börektir tadı da bize göre çok iyidir ama sizin damak tadınız için deneyip not vermeniz lazım. Hemen pratik tarife geçiyorum:
Malzemeler;
- 3 adet yufka
-1 çay bar. süt
-1 kase yoğurt
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2-3 çorba kaşığı da kaymak (süt üstü)
- bir fiske tuz
Yapım aşamaları:
1. Yufkaları üstteki resimde gördüğünüz gibi büzüştürerek fırın tepsinize yerleştirin. (bu tepsi büyük boy fırın tepsilerindendir.) Yufkaları parçalamanıza bile gerek yok sadece büzdürerek tepsiye koyun.
2. Malzemeleri homojen şekilde karıştırıp yufkaların üzerine eşit miktarlarda dökün.
3. 150 derecelik fırında orta seviyede pişirin üstü kızarınca pidenizi fırından çıkarın, tepsiyi bütünüyle gazeteye sarın ve üzerine havlu koyun. Pideniz demlenince (10 dk kadar) lezzeti oturmuş olacaktır.
Şimdi dilimlere bölerek servis edebilirsiniz, önce siz deneyin bence:)
Son olarak, Deliorman Pidemizi bloğumuz için hazırlayan, mor menekşe gözlü Ruhiye Teyzeme çok teşekkür edip ellerini öperim. Bu yazıyı hiçbir zaman okumayacak olsa da, O benim için o topraklardan bana kalan bir emanet. Bildiği tüm yemekleri paylaşmasını istedim ki bizler (o topraklardan buralara savrulanlar) o yemekleri yerken geldiğimiz yeri hatırlayıp, olduğumuz yerin değerini bilelim.

4 yorum :

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Memlekete gittin geldin aşkın mı kabardı ??
Geldiğimde isterim bu pide/börek'den :))

Suzy dedi ki...

Oyyy, evet kabardı yaaa, özlüyorum toprağımı ama benim değil, bizim değil oralar. Yazık ki ne yazık...
Ben daha önce hiç bu böreği denemedim çok utanıyorum (sadece yiyiciyim:) ama o zamana kadar denemeler yapıp karşına bir deliorman pidecisi gibi çıkarım söz:)
Bu pide bala banılıp yenilir heee, sakın diyette gelme:)

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Ya bi git ne bal'ı miss gibi börek .
Ben kürt böreğini de şekerli sevmem sen bana tuzlusunu yapmayı öğren :))

Suzy dedi ki...

Volkan Kaldera; Börek tuzlu yapılıyor zaten ama onu yerken pekmez ya da bala banıyoruz:) Sen balsız ye anam yeter ki ben şunu senin ağzına layık yapmayı öğreneyim.