14 Tem 2009

File bolerom ve yapılışı



Daha önce yayınlamıştım bu boleromu ama nasıl yapıldığını sormuştu bir kaç okurum ben de ayrıntılı anlatacağıma söz vermiştim. İşte yukarıdaki grafiği de sizlere yardımcı olacağını düşündüğüm için ekliyorum ama ben yaparken bu grafiğim yoktu ve ben de kendime ait sayıları uyguladım. Üstteki fotoğrafta, yukarıdaki görselde benim; alttakinde ise orijinali görüyorsunuz. Baka baka da yapmak mümkün ama madem istediniz işte anlatımı.
(Not: anlatımımda baştaki koyu renkli numaralandırmalar ile sıranızı belirtmiş olacağım.)

1. 140 zincir çekin
2. bütün sırayı 3'lü trabzan gidin
3. üç tane 3'lü trabzan örün ve bir zincir atlayarak 3'lü trabzan örmeye devam edin. Sıra sonunda tekrar üç tane 3lü trabzan yaparak sırayı bitirin.
4. üç tane 3'lü trabzan örün, 7 zincir çekin, 4. boşluğa batarak 2 tane 3'lü trabzan - 2 zincir -2 tane 3'lü trabzan yapın tekrar 7 zincir çekerek, 5. boşluğa 2 tane 3'lü trabzan - 2 zincir -2 tane 3'lü trabzan yapın. Sırayı kırmızı renkle yazılanlarla devam edin ve sonunda üç tane 3'lü trabzan örerek bitirin.
5. üç tane 3'lü trabzan örün,6 zincir çekin, sıradaki trabzana batarak 3 tane 3'lü trabzan örün ve 2 zincir çekip tekrar trabzanlara batarak 3 tane 3'lü trabzan örün. Sırayı renkli yazılan yer gibi devam edin ve sonunu 3lü trabzan ile bitirin.
6. üç tane 3'lü trabzan örün,5 zincir çekin, sıradaki trabzana batarak 4 tane 3'lü trabzan örün ve 2 zincir çekip tekrar trabzanlara batarak 4 tane 3'lü trabzan örün. Sırayı renkli yazılan yer gibi devam edin ve sonunu 3lü trabzan ile bitirin.
7. üç tane 3'lü trabzan örün,4 zincir çekin, sıradaki trabzana batarak 5 tane 3'lü trabzan örün ve 2 zincir çekip tekrar trabzanlara batarak 5 tane 3'lü trabzan örün. Sırayı renkli yazılan yer gibi devam edin ve sonunu 3lü trabzan ile bitirin.
8. üç tane 3'lü trabzan örün,3 zincir çekin, sıradaki trabzana batarak 6 tane 3'lü trabzan örün ve 2 zincir çekip tekrar trabzanlara batarak 6 tane 3'lü trabzan örün. Sırayı renkli yazılan yer gibi devam edin ve sonunu 3lü trabzan ile bitirin.
9. üç tane 3'lü trabzan örün,2 zincir çekin, sıradaki trabzana batarak 7 tane 3'lü trabzan örün ve 2 zincir çekip tekrar trabzanlara batarak 7 tane 3'lü trabzan örün. Sırayı renkli yazılan yer gibi devam edin ve sonunu 3lü trabzan ile bitirin.
10. üç tane 3'lü trabzan örün, 3 zincir çekin iki zincirin ortasına batarak kapatın ve 8 zincir çekin, 4. trabzana batarak kapatın ve 8 zincir çekin tekrar motifin ortasındaki 2 zincirin ortasına batın ve kapatın. Bu şekilde sıra sonuna kadar file örmeye başlayın. Sıra sonunu 3 azincir çekip 3 trabzan ile bitirin.
11. üç tane 3'lü trabzan örün, 8 zincir çekin ve sıradaki tam fileye batarak kapatın, 8 zincir örerek fileye devam ederken, 6. üst halkaya geldiğinizde filenin ortasına değil de 7. file ile ortalarına _ birleştikleri yere batın. Böylece kol için arttırmaları yapın. 8 zincir çekerek devam edin ve kol arttırmaları için sırası ile 12. daha sonra 16. ve tekrar 12. filelerde arttırın. fotoğrafta dikkatli bakarsanız artırılan yerler koyu renkli ifade edilmiş.
12. üç tane 3'lü trabzan örün, 3 zincir çekerek ilk fileyi yapın sonra 8 zincirle bütün sıra filenizi arttırmadan örün ve sonunda 3 zincir ve 3 trabzanla bitirin.
13. üç tane 3'lü trabzan örün, 8 zincir çekerek ilk fileyi yapın sonra bütün sıra filenizi arttırmadan örün ve sonunda 8 zincir ve 3 trabzanla bitirin.
14. üç tane 3'lü trabzan örün, 3 zincir çekerek ilk fileyi yapın sonra 8 zincirle bütün sıra filenizi örerken arttırmaları aynı yerlerden tekrarlayın ve sonunda 3 zincir ve 3 trabzanla bitirin.

--
geri kalan sıraları kolunuza göre ayarlayın, yeterince arttırma olduğunda kolları birleştirirken fazladan 10 zincir ya da gerekirse daha falza ekleyin. Bedenin filesine artık arttırmadan devam edin ve ön etek kısımdan her sıra birer tane file eksiltin (ovallik vermek için). Bitirmeye karar verdiğinizde bütün sıra trabzan gidin, sonra motifleri tekrar yapın ve öylece bitirin. Kollara da aynı işlemi uygulayarak boleronun düğme kısımlarına geçin.

Düğmeleri için;
1. 4 zincir çekip kapatın,
2.üzerini 10 sık iğne ile doldurun,
3.6 zincir çekin ve 2 zincir öteye batın, böylece çiçeğin yaprakları oluşacaktır. 5 yaprak sonra kapatın ve üzerlerini sık iğne ile doldurun. (bu çiçeklerden 3 tane gerekli)
- 3 tane de yine aynı çiçekten ancak yaprakların birini 10 zincir ile yapın, bu çiçekler ilikleri olacak.
Çiçekleri boleronun üst kısmına, karşılıklı üçerli olarak dikin. Uzun yapraklıların yaprağı karşı çiçeğe karşı gelsin. Kısa yapraklıların ortasına birer inci düğme dikin. Çok şık görünecektir.

12 yorum :

çiğdem dedi ki...

suzy gerçekten her iş geliyor elinden maşallah
boleron çok şık güle güle giy :)

Suzy dedi ki...

teşekkürler Çiğdem, utandırma beni...

Milena Ivanova dedi ki...

Поздравления! Страхотно болеро!!!

Suzy dedi ki...

Milena; blagodarya ti mnogo, tova beshe purvoto mi bolero koeto opletoh na edna kuka. Ot davna moite chitateli iskaha da go obesnya kak sum go napravila no nyamah vreme, chak dneska namerih vuzmojnostta da go obesnya.

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Gerçekten çok şık. Ellerine sağlık.

dshandmade dedi ki...

ellerine sağlık, çok güzel olmuş.

Nur dedi ki...

Tebrik ederim gerçekten çok şık olmuş, özellikle turkuaz sanırım elbisenin rengi onun üzerinde şahene duruyor.
Ellerinize sağlık.

Suzy dedi ki...

marifetli peri; çok teşekkür ederim.

dshandmade; teşekkürler...

keyifli hobiler; evet ben de en çok turkuaz üzerinde sevdim, koyu mor üzerine de kullandım ama bunun kadar güzel hissetmedim bu yüzden size seçerken bu fotoğrafı seçtim. Zevklerimiz ortak belli ki.

embir dedi ki...

Canım süper olmuş, emeğine sağlık. Çok beğendim.

Suzy dedi ki...

embir; teşekür ederim.

! ÖRGÜELİ ! dedi ki...

Tam benlik:)Güle güle kullan canım ellerine kollarına sağlık..

Suzy dedi ki...

örgüeli; bu önceden yayınladığım bir hırka ama yapımı sorulunca yayınlarım, beğenenlerden biri de sendin hatta bu hırka birbirimizi blog litesine almamıza sebep olmuştu hatırladın mı? Ben yine teşekkür ederim.