27 Tem 2009

Mavi jarse elbise


"Bu elbiseyi daha ne kadar dikeceksin?" derseniz,
"Benim, kendime ait bir tanecik kalana kadar" diyeceğim...
Hani sarı batik desenlisini diktim arkadaşım almıştı ya, kızılderili dediğim elbiseyi de kardeşim aldı ben de bu maviyi diktim kendime yeniden. Hatta bir okuyucum da nasıl diktiğimi sormuş, ben de kendisine engin tecrübelerimle (!) kafadan attığım elbisemi anlatayım istedim ve aşağıda şablonu hazırladım. (Resmin üstüne tıklarsanız büyüyecektir.)

Sırasıyla gidelim; Öncelikle çok esnek kumaşlar seçin, esnek jarse ve penyeler uygun olur.
1-2-3 numaralar büst ile ilgili;
1. resimde 70 cm - 30 cm'lik bir dikdörtgen kesiyoruz.
2. resimdeki gibi ikiye katlayın, kumaşın yüzü her iki yönden de size bakmalı katlanınca. Şimdi üstünüze göre sıkıca işaretleyin büstünüze koyup, ben kendi ölçülerime göre devam ediyorum.
3. kırmızı işaretli yerden, kumaşı 4 kat olacak şekilde dikiyoruz.
Ön ve arka etek kesimleri.
4. eteklerin ön ve arka ölçüleri verilmiştir. Katladığınız kumaşın kat yeri noktalı çizgili yerler. Ön etek için 21 cm en yukarıdan ve 43 cm en alttan. Boya gelince benim için 110 cm kullanmışım ama siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Arkası için yine katladığınız yerden içeriye doğru üstten 17 cm en alttan da 33cm. Neden ebatlar farklı diye sorarsanız ön etekte, tam ortadan bir pile yapacağız da ondan.
5. Eteğinizi toplu iğne yardımı ile büste iliştirin ve ön eteğin üst ve tam orta kısmına bir pile yerleştirin. İki tarafa da taşan eşit bir pile şık durur ama isterseniz büzgüler de işe yarar.
6. 3 cm - 120 cm ebatlarında bir şerit kesin ve kırmızı kesik çizgili yerleri üst üste getirecek şekilde tersten 0,5 cm içerden dikin ve düzünü çevirin. Ölçülere sabit kalmak zorunda değilsiniz, bu elbisenizin askısı olacak. İsterseniz bir kurdele de kullanabilirsiniz.
7. Son olarak askının geçeceği yeri oluşturmak için 10 cm - 13 cm'lik bir parça kesiyoruz ve ön pileyi ortalayarak büste içten tutturuyoruz. Birer santim içeriden kırmızı çizgilerin gösterdiği şekilde büste dikiyoruz. Kenarları dikince bir de ortadan dikerek iki okun gösterdiği yönden askılarımızı sokacak şekilde tünellerimizi oluşturuyoruz. (Bu parça için; Sadece kırmızı çizgili yerleri dikin.)
Eteklerin kenarlarını da birleştirince elbisemiz bitiyor. Ön tünellerden askıyı geçirip artık giyebilirsiniz.

26 yorum :

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Yahu yavaş gel cadı'm bu ne hız :))

Sınav stresini atınca koptun sen :))
Ama mavisi çoooook şirin olmuş. Bu modele bu renk de cuk oturmuş :))

Suzy dedi ki...

Volkan - Kaldera; Hız mııı, pc doldu fotoğrafla hepsi yazı sırası bekler:) Yaşasın sınavsız boş günler.

çiğdem dedi ki...

suzy çok hızlısın gerçekten bir hafta nete giremedim neler neler yapmışsın
ayrıca çok teşekkür ederim elbisenin nasıl yapıldığını gösterdiğin için:)

Suzy dedi ki...

Çiğdem; ne demek, tabi hazırlarım yeter ki vaktim olsun. Ben teşekkür ederim tekrar bloğuma geldiğin için:)

LuLu dedi ki...

merhaba ben moda tasarım öğrencisiyim ama modelleriniz ve yaratıcılığınız eğitimini almama rağmen bana bile yol gösterici harikasınız tek kelimeyle:)

LuLu dedi ki...

merhaba ben yeni müptelanızım:) moda tasarım öğrencisiyim ama pratik tasarımlarınız ve yaratıcılığınız eğitimini almama rağmen bana bile yol gösterici tek kelimeyle harikasınız:)

Suzy dedi ki...

lulu: Çok teşekkür ederim. Keşke seninle okul arkadaşı olsaydık di mi blog arkadaşı olacağımıza...

LuLu dedi ki...

yeni olduğum cok belli farkında olmadan 2 farklı mesajla aynı şeyleri söylemişim iletilmediğini sanarak :) okulda not kaygısı, proje-defile stresi... burda estetik ve kullanıslı olan herşey tasarım alanında..ben seninle blog arkadası olmaktan büyük bi mutluluk ve onur duydum ablacım :) okulda hocaların beklentilerine cvp vermekten kendi gereksinimlerini unutuyor insan..

Suzy dedi ki...

Lulu: okulda sınav olurdu dimiii:) unutmuşum:) iyi ki tanıştık canım. Yine de moda öğretmenlerinin sınavlarını işletme sınavlarına tercih ederdim.

LuLu dedi ki...

abla oturum açmayı öğrendim:))) birazdan kumaşcıya gidip paramın son kuruşuna kadar kumas alıcam tüm tecrübelerini denemek istiyorum büyük bir sabırsızlıkla:)

Suzy dedi ki...

Lulu: sakın öyle bişey yapma. Kumaşlara o kadar para harcama. Dikebileceğin kadarını al. Deli kız...

LuLu dedi ki...

paniğe gerek yok ablacım benim 2-3 cuval kadar kumasım var zaten kumas bana hep lazım ama dersler için değil kendim için kumas alıcam biraz zaten pahalı kumaslar değil ucuz ihrac fazlası kumaslardan alıyorum hep:)) hoşuma giden her kumastan biraz biraz alıyorum elimin altında olsun diye:))

Suzy dedi ki...

Lulu: tamam o zaman. Kendine al derse de al tabi ama öyle paranın son kuruşuna kadar yapma, abartma:) İhraç fazlası olanlar mııı? iştahım kabarıyor bak:) Benim uzun zaman olmuş belli ki kumaş almıyorum, salyalarım akmaya başladı:) hehe:)

LuLu dedi ki...

ablacım kumaslarımı aldım ve geldim alırken keyifliydi ama gelirken kollarım koptu :p
amaaaaa kumas almaya giderken cok hoş bir kaban gördüm vitrinde bende kumascıda ihrac fazlası fitilsiz kadifeler görünceeeee metresi 3 lirayaaa kaşe pelerinden vazgectim hemen ve kaban olmasada kadife uzun ceket yapmaya karar verdim :) hayalimde çok güsel bakalım pratikde nasıl olcak..

Suzy dedi ki...

Lulu: haade hayırlısı:) dik de görelim. Meraklandırma yahuuu...

vuslat dedi ki...

acaba yaptıklarnızı satıyormusnz

vuslat dedi ki...

acaba yaptıklarınızı satıyormusunuz

Suzy dedi ki...

Vuslat: Geçen yaz satıyordum ancak pasaj'dan pek yanaşan olmadı. Genelde giyim eşyalarını kullanıcı deneyerek satın almak istiyor. Ya da satış sonrası iade gibi sorunlar çıkıyor ki bu da maddi zarar demek. Eh insan çalışmayınca maddiyat da daha büyük sorun oluyor. Dolayısı ile satmıyorum artık.

Sinem Özer dedi ki...

ama bu tam benlik olmuşşş :) ellerine sağlıkkkkk harikasın harikaa

Suzy dedi ki...

miss: ama kaptırdın kardeşime... Çok zayıfladığım için olmuyordu verdim. Beğenmene sevindim ama:) öptüm bide bi de aretten özledim çok.

Sinem Özer dedi ki...

ozaman bu akşam maaçta görüşmek dileğiyle sırf senin için gelicem haberin olsun canıııım cewabını bekler esenlikler dilerim

Sinem Özer dedi ki...

ozaman bu akşam maaçta görüşmek dileğiyle sırf senin için gelicem haberin olsun canıııım cewabını bekler esenlikler dilerim

Suzy dedi ki...

miss: kardeşim bizde de ben gelmiycektim bu akşam. Yine de o çıkmak isterse çıkarız. Seni gsmden ararım geleceksek. Öptüm:)

Adsız dedi ki...

selam etekler kac parca kesilecek anlamadim yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkurler

Suzy dedi ki...

adsız: ön etek bir parça, ve arka etek 1 parça olmak üzere 2 parça.

nergiz dedi ki...

şişkolara hiç elbise yokmu onlar çıplakmı gezsinler? bütün siteleri gezdim halama göre bir şey yok naapalım? bu memlekette herkez 0bedenmi sağınıza solunuza bakın türk kadını biraz tombul biraz kalçalı biraz da pis boazdır