28 Oca 2010

Fındıklı Fular

Ara sıra okurlarım nette bulup beğendikleri şeyleri bana soruyorlar nasıl pratik bir şekilde yapabilirler diye. Yine, Fatma Sultan adıyla bana yorumlar bakan okuyucum bana bu linkteki fuları çok beğendiğini ve pratik bir şekilde nasıl yapılacağını sordu. Hemen artık kumaşlarla bir deneme yaptım ve yaklaşık sonucu buldum. Yine de aynısını elde edene kadar bir deneme daha yapmam gerekli ama bu sefer ölçüleri değiştirmeliyim. Kumaşı daha uzun tutmalı. Yine de genel ana fikri şşöyle özetleyebilirim:
Öncelikle dikdörtgen bir parça kumaş kesiyoruz, kumaşımızın her iki yönünün de hoş görünmesi avantaj olacaktır. (bu fotoğraftakinde ölçüler 80cm*50cm ancak yetersiz kaldıkları için bence 80cm yerine 150 cm olmalı ki büzgüler yeterli olsun ve boynunuza dolanabilsin. 50 cm de 60cm'e çıkarılmalı) . 150cm*60 cm kumaşımızı öncelikle dört yerinden büzdüreceğiz (alttaki çizimdeki gibi önce büzgü satırlarının yerleri kumaş üzerinde, aşağıdaki resimde kırmızı çizgilerle belirtilen yerler gibi kurşun kalemle kumaş üzerine işaretleyin.) Dikkat ederseniz alt ve üstten 15 cm pay bıraktım, bunun sebebi fındıkları oluşturmak için meydanımızın olması (isterseniz burayı daha da geniş tutabilirsiniz). Sonra büzgüleri dikkatlice kendi boyun ölçünüze göre yapın. Yani yapmanız gereken boynunuzu örtebilecek bir gevşeklik yakalamak. Tabi burada alt kısımların daha gevşek bırakılması lazım yoksa üstteki fotoğraftaki gibi iki yakanız bir araya gelmez:) Tabi zevk meselesi, bu modelde hoşunuza gittiyse hepsini eşit yapın.
Sonra da geçiyoruz minik fındıklara. Aşağıda fotoğraflarla 1 numarada gösterdiğim gibi iğne ve iplikle yuvarlak şekilde teğelediğiniz kumaşınıza 2.resimdeki gibi biraz elyaf koyup 3. resimdeki gibi ipi büzdürürsek fındığınız hazır oluyor. Eğer düzgün bir şekilde daire dikemiyorum diyorsanız maden paralardan yararlanabilirsiniz. 1TL ya da 50Krş ideal bu iş için. Öncelikle kumaşın üzerine kurşun kalemle ters yüzden şekilleri çizin sonra da birer birer fındıkları oluşturun.
Son olarak fuları kapatmak için ister broş iliştirin, isterse çıtçıt dikin.

19 yorum :

Atolyekedi dedi ki...

Hımm anlatımınız için teşekkürler. çok iyi olmuş. bir şey daha öğrendim sayenizde teşekkürler

T.B dedi ki...

Aslında rengi hiç sevmediğim bir renk ama oldukça tarz bir flar olmuş çok beğendim. bunu dümdüz bir kot, üstüne beyaz bir tişört ile taksan, aynı renkten de minik bir el portföyün olsa yıkarsın geçersin ortalığı. Hem sade hemde tarz işte :)

Adsız dedi ki...

Cok şık olmuş.

ateşböceği dedi ki...

Canım benim ellerine sağlık.. Bugün benim doğum günüm, sabahtan beri arkadaşlarım sağolsunlar, biri gitti biri geldi.. Kutlamalar falan derken nete bakabiliyorum, nefffiss bir parça olmuş, seninki de bana sürpriz oldu ;) Birşey sorucam; kullandığın kumaş saten mi? Değilse de ben saten kullansam nasıl olur acaba?

sibel dedi ki...

çok güzel nasılda buluyorsun bu pratik fikirleri helal olsun.sevgiler

Sevtap dedi ki...

çok ilginç ve şıkmış yaw ellerine sağlık suzycim

Nedret dedi ki...

Ne güzelmiş bu fındık yapma işi.Çok tatlı. En kısa zamanda bir yerlerde denemeliyim.Teşekkürler ve tebrikler.Çok beceriklisiniz.

ANTİGONE dedi ki...

çok kokoş olmuş tatlım bu, güzel ellerine sağlık ;D pek de güzel anlatmışsın yapılışını..

leyya dedi ki...

çok şık canımm.ama ben herzamanki gibi modeli gösteren modeldir diyorum:))

STYLE M dedi ki...

ooo döktürmüssün yine cok hos görunuyor

YETENEK-SİZİN dedi ki...

ellerine sağlık ii günlerde kullan

Suzy dedi ki...

Atölye kedi: Umarım işine yarar:)

Tuğçe Bektaş: Üff sen anlatınca harbi tarz durdu be:) Gidip clutch yapayım bari:)

Zeynep Duran Semerc: teşekkürler.

Fatma Sultan: Oyyy, ne şans:) Doğum günün kutlu olsun canım. Aslında güzel fotoğraflar değiller ceple çaktiğim için ama kaç gündür durdular durdular ben de dün canım sıkılınca yazmak istedim. Çok sevindim seni sevindirdiğime. BEn saten kullandım. Ne kullanırsan olur bence, neden olmasın ki... Zevklerle ilgili bence. Minik olmasaydı sana bunu seve seve hediye ederdim.

Sibel: Valla bazen ben değil okuyanlar buluyor işte böyle:) Nette gezerken birşeyi beğeniyorlar, bunu Suzy bize kolayca anlatır diyorlar (eminler heee:) sonra da hop bana mail:) Olsun, iyi ki de yapıyorlar. Ben de öğrenmiş oluyorum. Ufkumu açıyor bu kızlar benim:)

Karabıdıkım: Sağ ol kuşum, beğendiğine sevindim:)

Neduk: Sağ ol sağ ol, fındıkları aslında unutuyoruz, aslında hayet de işe yarar bir fikir gerçekten.

Leyya: Hoop, kaçırmam iltifatı hee, atlarım hemen üstüne:) Çok teşekkür ederim canım benim:)

Style m: Teşekkürler, beğenmene sevindim.

Yetenek-Sizin: Teşekkürler.

mügerdem dedi ki...

Suzy çok hoş olmuuuş ellerine sağlık. Bunun pıtırcıklarını fazlalaştırarak üzüm salkımı gibi de yapılabilir ne dersin :))

Esra E. dedi ki...

Güle güle giy güzellikk:)
bunu taktıgında o ufak fıstıgını kucagına alma indirdiğinde tüm fındıkları yemiş olabilir :)

Suzy dedi ki...

Mügerdem: Valla olur da kumaşını deneme amaçlı artan kumaşlardan seçtim diye fazla pıtırcık yapamadım az diye. Bir de kumaş saten bunda diğerinde ise farklı bir kumaş. Bu yüzden görüntü aynı değil zaten. Fikrin süper de şöyle bolca bir kumaş bulmalı ama orjinale yakın birşey olsa daha da iyi olur. Hem üzüm salkımı yapılacaksa mor olursa nasıl olur ama:) süper fikir yaaa, üzüm salkımları, kurdelelerle de yaprakları çalışılır. Dehşet farklı olur. İştah açıcı dimiii:)

Esraca: Hihi, yer benim cadım:) En azından dişleyeceği kesin:)

ateşböceği dedi ki...

Çooook teşekkür ederim canım benim.. Rabbim herkese sağlıklı,huzurlu, hayırlı bir ömür nasip etsin.. Anlatımın harika, çok anlaşılır olmuş,teşekkür ederim. Zaten hediye etmiş oldun, ellerine sağlık :)

Stil Direktoru dedi ki...

Verdiğin ad matrak olmuş çok tarz yapmışsın canım siyah kadife pullu kumaştan da denesene

Suzy dedi ki...

Fatma Sultan: Teşekkür ederim canım. Eğer orjinale daha yakınını yapma şansım olursa inan ki senin için yapmış olucam o zaman onu. Sevgilerimle.

Stil Direktörü: Hmmm... Denemeliiiii. Fikir için teşekkürler. Fırsat bulunca mutlaka deniycem.

Ayten dedi ki...

yavruum fındıklar kurtlandı, iyileştiysen yeni bişiler ekle nolurrrrr