26 Ağu 2009

Kanatlı elbise ve yapımı

İstek üzerine bordo elbisemin yapımını çizerek anlattım. Umarım desenli hali de hoşunuza gitmiştir. Bu desenli kumaşın bordo elbisenin kumaşı kadar fazla esnek olmaması ve kalıbı biraz daraltmış olmam üstümde düdük gibi durmasına sebep oldu elbisenin ancak 36 beden yapmak geldi içimden bunu. Biraz da farklılıklar var tabi. Mesela kollardaki ve omuzlardaki dekolteler yok. Merak etmeyin onları da nasıl yaptığımı anlatımım esnasında yazacağım ki farklılık arayanlar uygulayabilsin.
(Stil Direktörü'nün uyarısı ve bana link atması üzerine Lacheen'in de bu elbiseyi yapmış olduğunu gördüm. Merak edenler bu linkten Lacheen'in boho elbiselerini görebilirler. Ben bir dergide bu modelin bluzunu görüp bu elbiseyi yaptığım için nette pişti olmuş oldum tabi... Birisini taklit eder gibi bir duruma düşmüş olmaktan çok utandım şahsen. İstemeden Lacheen'i kırdıysam kendisinden özür diliyorum. Sanırım bundan sonraki yazılarımda önce Lacheen yapmış mı diye baksam iyi olacak anlaşılan. Tekrar tekrar affına sığınıyorum.)


Öncelikle kumaşınız penye veya jarse türünden esnek kumaş olsun.
1. 73 cm - 188 cm uzun bir dikdörtgen kesin.
2. Noktalı kısımlarla kat yeri ifade edildi. Kumaşı ikiye katlayın. (Bordo elbise için kat yerinden kesin.)
3. Yine noktalı yerler kat yeri ve sıra boyun oyuğu açmakta. İstediğiniz kadar geniş olabilir ben kapalı bir boyun oyuğu tercih ettim. Açıklık sadece 2 cm derinden başladı ve 13 cm ilerledim.
Alt eteği kat yerinden itibaren 26 cm işaretleyin, 58 cm yukarıda da 19 cm işaretleyin. Şimdi de üstten kol boşluğu 20 cm işareti koyduktan sonra da elbisenin göğüs kısmı için 15 cm işaretleyin ve bir cetvel yardımı ile noktaları birleştirin. (bordo elbisede benden 38 olduğu için göğüs kısmını 15 yerine 20 cm işaretleyin bel bitimi ise19 cm yerine 22 cm olsun eteğin en altı aynı kalsın.) İşaretlediğiniz yerlerden resimdeki gibi önce kesip sonra dikeceksiniz. Kolları hafif oval şekle sokmak biraz el becerisi ister, orası size kalmış. Son olarak da 4. adıma dikkat edin. (Bordo elbise için boyun açığının hemen bitimine bitmişi 12 cm'lik 1 cm genişlikte şeritler dikeceğiz. İsterseniz uygun renkte kurdeleler de kullanabilirsiniz.)
4. Etek tersteyken eteğin ince çizgi ile görülen yerlerini içten dikin ve düzünü çevirerek işaretleri dışa tekrar koyun ve oraları da düzgünce dıştan dikin. (Yani beden kısmında kalın çizgi ile belirtilen yerler dıştan dikilecek.)
Boyun ve kol oyuklarını ister yapışkanlı tela bantla ister dikişle bitirip giyime hazırsınız. (Bordo elbise içinse; kollarda askıdan 10 cm sonra ve kol bitiminde elle iki kolu minicik birbirine dikerek bitiriyoruz. Bordo elbiseye bakıp resmin üzerine tıklarsanız ne demek istediğimiz anlarsınız)
Bu arada kemerimi Tekira'daki Adil Işık'tan, indirimden aldım. Fiyatı 4,99 TL. Farklı renklerini de bulunca siyah ve lacivertini (ne yapacaksam onu da:) aldım. Bilgilerinize...

17 yorum :

Fikir İşçisi dedi ki...

Şeker yine döktürmüşsün, bende bunun bluzunu yapayım en iyisi :)

Sezsel by Sezgi dedi ki...

çok şık ve pratik şeyler yapman harika
çizimler içinde sağol:)))

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Eee hatunda göbekten eser olmayınca giyiyor tabiii düdük elbiseleri :/
Azmettim kurtulacağım bu çıkıntıdan :)

ANTİGONE dedi ki...

Ellerine sağlık canım, çok güzel olmuş. Kemer de çok güzel ve ayrı bir hava katmış.

Suzy dedi ki...

Fikir işçisi: Mayhoş somon renkli dene nefis kibar duruyor. Tabi tenine yakışıyorsa.

Sezgi: Ne demeeek, isteyen yapsın diye çizip atıyorum nete. Beğenmene sevindim.

Volkan-Kaldera: Var be göbeğim, size güzel görünmek için nefesimi tutup yokmuş gibi davranıyorum:) Hehe, şaka maka ben kemiklerimi görmektense göbeğimi görmeyi tercih ederim. Kadın dediğin öyle iskeletora benzememeli bence.

Antigone: Teşekkürler canım.

Stil Direktoru dedi ki...

Ne bulduysam aldım al kız hayat kısa oh :) Modelde süper olmuş

Suzy dedi ki...

Stil direktörü; mailin ve uyarın için teşekkürler. Bilmeden birini kırmak en son isteyeceğim şey. Taklit etmekten ziyade kendi fikirlerimle yaşamayı severim zaten. Tarzım da değil ama olmuş artık olan. Özür dilemekten başka birşey kalmıyor. Yazımı düzelterek durumu düzeltmeye çalıştım. Daha öncekileri de boş bir zamanda ararım artık. Yardımcı olduğun için çok çok teşekkür ederim.

Stil Direktoru dedi ki...

Canım biz seni biliyoruz zaten estağfurullah beni yazmana gerek yoktu güzelim hassasiyetin adına ben tşk ederim.

Suzy dedi ki...

Stil direktörü: Kız seni yazmasam da sana tıklarlar seni okurlar zaten ne olmuş yani arkadaşıma link verdiysem aaa aşkolsun. Ki sen beni düşünerek o kadar ince davranıyorsun... Bana güvendiğin için fikirlerini açıkça yazıyorsun. Asıl ben teşekkür ediyorum. Hatta nasıl edeceğimi bilemiyorum...

Laçin Tenel dedi ki...

Canım hiç gerek yoktu...tabi ki benzeyecek modeller, benimkiler de seninkilere benzeyebilir. Hiçbirimiz Amerika'yı baştan keşfetmiyoruz ki :))
Ayrıca hiç kırmak falan söz konusu değil, için rahat olsun.
Yine de çok teşekkürler düşündüğün için..

Suzy dedi ki...

Lacheen: Evet keşfetmiyoruz da stil direktörü uyarınca bikaç model daha var benzeyen diye, kendi kendime "dışarıdan taklit ediliyor gibi duruyor demek ki" diye düşündüm. Bu çok sıkıcı aslında birisinin seni taklit etmesi ama tamamen başka bir dergide görüp yapmıştım ve senin boho modellerini görmeme rağmen yazarken ve yaparken aklımın ucundan bile geçmediler. Senin bloğunu yıllardır okuyorum ve benim de makina almama sebep olan sensin ama seni taklit etmek aklımın ucundan bile geçmedi. Bu istesem de olmaz çünkü senin kendine has bir tarzın var yaptıklarına yansıttığın benim de bana. Bu yüzden beni doğru anladığın için çok teşekkürler. Biliyorum gerek yoktu ama belki başkaları da vardır taklit ettiğimi düşünen diye yazdım gitti. Yine söylerlerse yine yazarım dedim ya bu konuda herhangi bi komleksim de yok, ya da bir kıskançlığım da. Seni de çok seviyorum ve en son kırmak isteyeceğim insanlardansın, en azından çok hassas bir yapıda görünüyorsun bence ve yanlış anlayarak bile olsa seni kırmış olmayı asla istemem bu yüzden de elimden geldiği kadar ayrıntılı açıklama yapma gereği hissettim bloğumda. Yorum yazıp rahatlattığın için de çok teşekkürler.
Kocaman sevgiler bizden...

Adsız dedi ki...

serap ben. kendimi lakabımla tanıtsam ii olur. aklınızda kalırım belki :)) SerApo , yaw siz nesiniz böle yaff :) süper herşey, bak bak doyamıyorum. ah bide dikebilirsem dahada sevineceğim. çok saolun tüm paylaşımlarınız için. kolay dikişleriniz favorim. daha çok bekliorum.

Suzy dedi ki...

Serap: Beğenmene sevindim canım. Dikmeyi ben de öğrenmedim ki... Böyle kendi kendime birşeyler yapmaya çalışırken bulduğum basit fikirleri paylaşıyorum. Bazen anlatamasam da işe yaradıklarını düşünüyorum. Zaten yapmaya başlayınca devamı geliyor. Umarım bir ara denersin, elbise giymeyi seviyorsan bol bol cicin olur. Sevgilerimle...

nuralp dedi ki...

MERHABA, SİTENİZİ ŞANS ESERİ GOOGLE DA ARAMA YAPARKEN KEŞFETTİM. İNANILMAZ GÜZEL ŞEYLER YAPMIŞSINIZ. ELLERİNİZE FİKİRLERİNİZE SAĞLIK BAYILDIM. BENDE TAM BİR ELBİSE MANYAĞIYIM. ÇOK SEVİYORUM. KUMAŞI ELİME ALIP KAFAMDAN O ANDA NE ESERSE KALIPSIZ BİÇİP DİKİYORUM KENDİMCE. AMA BEN SİZİN KADAR PROFESYONEL DİKİŞÇİ DEĞİLİM:) ANNEM PRATİK (KALIPSIZ) DİKİŞ DİKEN BİR TERZİYDİ (ARTIK DİKMİYOR) ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ ONDAN GÖRDÜĞÜM ŞEYLERDEN KAPTIĞIM KADARIYLA UYDURUK ŞEYLER YAPMAYI SEVİYORUM. BAYILDIM SİTENİZE ELBİSELERİNİZE. HELE BU ELBİSE ÇOK HOŞUMA GİTTİ. EŞİNİZİN KOTUNDAN ELBİSE YAPMIŞSINIZ! İNANAMADIM NE KADAR GÜZEL DURMUŞ ÜZERİNİZDE. TABİ TIĞ GİBİ BİR HANIM OLUNCA HERŞEY YAKIŞIYOR BELLİ:) 46 BEDENLERDEN BU HALE GELMİŞ OLMANIZ ŞANS ESERİ Mİ YOKSA GENETİK MİRASMI MERAK ETMEDİM DEĞİL:) BENİMDE 3 YAŞINDA BİR OĞLUM VAR. HAMİLELİKTEN ÖNCE 38 BEDENDİM. DOĞUMDAN SONRA BİR GR DAHİ VEREMEDİM. 44-46 BEDENDEN REJİM YAPA YAPA 40 BEDENE DÜŞTÜM:)BİDE KORUYABİLSEM KİLOMU DK DA KİLO ALABİLİYORUM:) NEYSE SÖZÜ ÇOK UZATTIM. YAPTIKLARINIZI MERAKLA TAKİP EDİCEM BUNDAN SONRA. PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER. SEVGİLER...

Suzy dedi ki...

Nuralp: Çok teşekkürler. Bloğumu beğenmenize gerçekten çok sevindim. Kilo meselesine ise kendimce bi çözüm buldum sırrımı vereyim: yakmayacağım enerjiyi vücuduma almıyorum ve hiç bir şeye üşenmiyorum (mesela pazara yürüyerek gidiyorum ve geliyorum, yürüyüş en iyi spordur kaslar için.) sonrası belki genetiktir bilemiyorum ama yine de sorduğunuz için söyleyeyim dedim. Çok da hareket etmeli; yani yemek yaparken dans da ediyorum, kızımla kovalambaç da oynuyorum...vs:)Kilo vermeye de kafayı asla takmıyorum onlar da kendiliğinden gidiyor. Umarım ayrıntılı cevap verebimişimdir... Sevgiler!

Narsistanbul dedi ki...

çok güzel olmuş elinize sağlık, bari açıklama var ben de deneyeyim dedim, oku oku 3 kere okudum yapılışını, bir tek kumaşı ikiye katlayacağımı anladım:)))) şu an kendime gülmekle meşgulüm. ben neden bu kadar özürlüyüm ya? :DD

Narsistanbul dedi ki...

ben şimdi anladım, 3. resimdeki kat yeri boyuna değil enine olacak, bu şekle göre kesersek yanlış oluyor.. şimdi kumaşı kesmeye korkuyorum ben..